Blockchain als alternatief voor bestaande systemen

Interview | door Tim Cardol
29 maart 2019 | Als lector op de Hanzehogeschool zag Jan Veuger al hoe blockchain-technologie invloed gaat hebben heeft op de vastgoedsector. Nu gaat hij als lector Blockchain bij Saxion kijken welke toepassingen blockchain-technologie in andere domeinen kan hebben. Ook in het onderwijs.

Veuger schreef in 2017 ‘Een wendbare vastgoedeconomie met disruptie en blockchain’, waarin hij ingaat op de effecten van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt. “We wilden kijken wat disruptie betekent voor de vastgoedmarkt en welke rol blockchaintechnologie daar in speelt. Het is een ontwikkeling waar je rekening mee hebt te houden en die dus mijn interesse heeft gewekt.”

Over drie verschillende academies

Toen Veuger hoorde dat Saxion een lectoraat blockchaintechnologie wilde gaan starten, was hij benieuwd wie dat zou gaan worden. Hij werd het uiteindelijk zelf. “Het is heel interessant dat het lectoraat Blockchain over drie verschillende academies van de hogeschool heen gaat: Academie Financiën, Economie, Management, Academie Creatieve Technologie en Academie Bestuur, Ruimte en Recht.”

Dat betekent dat er heel veel verschillende studenten te bereiken zijn voor Veuger en zijn team. “Het gaat om meer dan 7.000 studenten. Niet iedereen hoeft natuurlijk blockchain-minded te zijn, maar het is goed dat de mogelijkheid geboden wordt om de kansen die er zijn te benutten voor ieders vakgebied.”

Dat gebeurt op dit moment al in een minor Blockchain die wordt aangeboden en de Masterclass Blockchain die in april van start gaat. “Zowel in de minor als in de master leren studenten echt een blockchain bouwen, maar het gaat verder dan dat. Je krijgt als student ook inzicht in de geschiedenis, waar het is ontstaan, wat de maatschappelijke implicaties zijn en welke ethische aspecten er spelen bij blockchaintechnologie.”

Heel veel toepassingen

Veuger is naar eigen zeggen geen ‘diehard techneut’, maar “ik weet hoe het in elkaar steekt. Bovendien heb ik daar mensen voor die dat kunnen. Als team zijn we nu al behoorlijk complementair en daar zitten ook echte blockchainbouwers bij.”

Volgens de nieuwe lector van Saxion zijn er heel veel toepassingen te bedenken waarin de technologie van waarde kan zijn. “Je komt eigenlijk dichtbij de businesscase van notarissen, bankiers en makelaars. Dat zijn allemaal zaken waarin het nuttig kan zijn om in een gedeeld grootboek allerlei inhoudelijke informatie te bewaren en te kunnen delen.”

Hoe betrouwbaar is het systeem?

Een van de belangrijkste succesclaims van blockchaintechnologie was altijd dat het systeem niet te hacken zou zijn, maar in die belofte zijn inmiddels de eerste barsten te zien. Veuger is niettemin nog vol vertrouwen. “Het systeem is zo goed als feilloos. Een blockchain is met cryptografie versleuteld. Als iets versleuteld is kan je het ook ontsleutelen. Maar de versleuteling is erg zwaar en goed.”

“Je kunt het natuurlijk nooit uitsluiten, maar het systeem is nog altijd heel sterk,” zegt Veuger. “Het gaat denk ik vooral om dat je hiermee een alternatief kunt bieden voor de systemen die bijvoorbeeld banken nu gebruiken.”

Europese samenwerking voor blockchain in het onderwijs

Ook in het onderwijs liggen kansen. De Europese Commissie is al aan het bekijken of de technologie gebruikt kan worden om diploma’s en certificaten te delen en valideren. “Wat je eigenlijk in principe zou willen is dat je als burger een digitale portefeuille hebt en dat alles daar geregistreerd is,” legt Veuger uit. “Dat als je solliciteert dat je alleen maar die gegevens hoeft te overleggen.” Op dit moment wordt aan een dergelijk project gewerkt binnen Saxion.

“Toen ik ging solliciteren bij de Erasmus Universiteit om te promoveren, moest ik daar met al mijn diploma’s onder de arm naar toe en moest ik een enorme lijst met formulieren invullen. Dat zou natuurlijk veel eenvoudiger en efficiënter moeten kunnen.”

Blockchain vindt zijn weg richting het onderwijs

Veuger hoopt deze zomer alle plannen die hij heeft met het lectoraat te kunnen presenteren. Een deel van de onderzoekslijnen is al bekend. Interesse van maatschappelijke partijen is er in ieder geval genoeg, merkt de Saxion-lector. “Ik was afgelopen week al een inventarisatie aan het maken. Dat varieert echt van de schuldhulpverlening in Groningen tot een bedrijf dat staalproducties maakt en het hele logistieke proces op blockchain wil zetten.”

Onderdeel van het lectoraat is ook de ethiek van het delen van data. “Ik ben nu bezig met een promovendus om een onderzoek te doen naar wat de ethische implicaties van de techniek zijn. We vertrouwen steeds meer op data om processen te versnellen en verbeteren, maar het is ook belangrijk om je altijd bewust te blijven van hoe je met die data om hoort te gaan.”

 

 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK