Kamerbrede steun voor debat over verwarring rondom de NSE
De Vereniging Hogescholen heeft zich eind maart terwijl de enquête in de maak was teruggetrokken. De VH keerde zich van het proces af nadat bleek dat er grote zorgen waren over de betrouwbaarheid van de data. Een combinatie van technische weeffouten en de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming hebben ertoe geleid dat er een situatie is ontstaan waarin het niet meer zeker is dat de student werkelijk studeert aan de opleiding waarvoor deze de NSE invult. “De kwaliteit van studiekeuze-informatie mag niet ter discussie staan,” stelde de VH destijds.
Hogescholen stoppen met Nationale Studentenenquête
In tegenstelling tot de hogescholen, hebben de universiteiten besloten vooralsnog wel door te gaan met de NSE. Aanvankelijk sprak de Universiteit Utrecht nog zijn twijfel uit over de studentenenquête, maar ook zij gingen uiteindelijk overstag.
SP kritisch op keuzes VH en VSNU
In reactie op het besluit van de hogescholen vroeg SP-Kamerlid Futselaar tijdens de regeling van werkzaamheden een debat aan in de Tweede Kamer. “De afgelopen maanden hebben zo’n 230.000 studenten de nationale studentenenquête ingevuld. Bij de uitvoering zijn een aantal dingen misgegaan, waarop de Vereniging Hogescholen nu zegt: ‘wij trekken ons terug uit die enquête’. De universiteitenkoepel zegt: volgens ons zijn die gegevens nog te redden. Dat is een vreemde zaak.”
Futselaar vindt het namelijk onverteerbaar dat heel veel studenten de NSE nu voor niets hebben ingevuld. “Ik wil graag een debat daarover met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daaraan voorafgaand wil ik graag een brief ontvangen, waarin zij voor ons duidelijk maken wat er precies is gebeurd. Hoe is het mogelijk dat de twee koepels op een andere manier naar deze zaak kijken? Wat valt er nog te redden van die gegevens? Het is voor ons onverteerbaar als zo’n 150.000 studenten voor niets een enquête hebben ingevuld.”
Alle partijen steunden de SP
Futselaar kreeg voor zijn verzoek brede steun vanuit de Kamer. Ook Judith Tielen van de VVD was verbaasd door de actie van de VH. “Daarmee komt ook belangrijke informatie over de kwaliteit van studies gewoon niet beschikbaar. Dus van harte steun voor meneer Futselaar voor dit debat.” Ook alle andere partijen voegden zich bij het verzoek van het SP-Kamerlid.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Schade door aangekondigde langstudeerboete doet zich nu al voor”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”