Rotterdams hoger onderwijs moet studenten inlichten over leenrisico’s

Nieuws | door Frans van Heest
11 april 2019 | De gemeente Rotterdam heeft de hoger onderwijsinstellingen in de stad gevraagd om jongeren attent te maken op de financiële zorgen die gepaard gaan met leningen.
Gemeente Rotterdam

Financiële problemen bij studenten kunnen tot schooluitval leiden, zo stelt de gemeente in een notitie. En daar is niemand bij gebaat. Er komen daarom preventiemaatregelenmaatregelen die aansluiten bij de doelgroep en levensgebeurtenissen van jongeren. Scholen moeten ook in staat en bereid zijn om bij signalen van betalingsachterstanden hulp te bieden of door te verwijzen.

Hoe betaal je collegegeld

De gemeente Rotterdam wil dat bereiken door met de onderwijsinstellingen in gesprek te gaan en te kijken of er een beter vangnet voor jongeren met schulden te ontwikkelen is. Er wordt ook gekeken hoe medestudenten hier een rol in kunnen spelen, bijvoorbeeld bij het opzetten van een campagne op de campus, het doen van onderzoek of optreden als buddy.  “We koppelen voorlichting aanbieden op scholen aan levensgebeurtenissen van jongeren, zoals 18 jaar worden, collegegeld betalen, een bijbaantje, etcetera,” schrijft de gemeente in een brochure over schulden in de stad.

Om deze plannen te realiseren moeten er volgens de gemeente afspraken komen met onderwijsinstellingen. De gemeente Rotterdam wil dat gaan doen doen door een verkenning te maken naar de bestaande samenwerkingsafspraken. Vervolgens wordt een voorstel uitgewerkt met de beoogde instellingen. De gemeente start met een pilot en breidt deze gaandeweg uit tot een leerwerkgemeenschap waarin studenten, professionals en docenten van elkaar leren.

Het is niet voor het eerst dat de gemeente Rotterdam de kennisinstellingen in de stad motiveert om schulden en psychische problematiek onder studenten aan te pakken. Eerder dit jaar heeft de gemeente ook al een programma opgesteld om samen met onderwijsinstellingen in de stad van mbo- tot wo-instellingen psychische klachten bij studenten bespreekbaar te maken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK