Slechte juridische begeleiding kan loopbaan speler kapotmaken

Verslag | de redactie
10 april 2019 | Ook in het Nederlandse betaald voetbal kunnen alleen superspecialisten clubs en professionele spelers zakelijk en juridisch goed begeleiden. De financiële belangen van de clubs en de individuele spelers zijn groot. Daarnaast dwingt de maatschappelijke complexiteit waar het betaalde voetbal mee te maken heeft, tot vergaande specialisatie.

Dat bleek tijdens het Sportrecht Symposium van Studium Generale en de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam van de EUR. In het symposium wordt een kijkje geboden achter de schermen van het betaald voetbal. Joris van Benthem, Legal Counsel van Feyenoord, transferdeskundige Frans de Weger en Leoni Blokhuis die zaakwaarnemer is van verscheidene vrouwelijke voetballers schetsen daarbij het beeld van een complexe bedrijfstak.

De jurist wordt ingeschakeld als een groot deel van de onderhandelingen hun afronding naderen. Transfers worden veelal vastgelegd in waterdichte standaardcontracten. Opdrachtgevers zijn wisselend. Het kunnen clubs zijn, die een speler aantrekt maar ook zaakwaarnemers, zo stelt Frans de Weger. Soms wordt hij ook ingeschakeld om op de achtergrond mee te kijken. Zijn kantoor werkt naast uur-honorering ook met een apart honorarium in het geval van een geslaagde transactie.

Niet enkel snel geld en glamour

De Weger waarschuwt de aanwezige studenten dat een voetbaljurist niet alleen opereert in de wereld van snel geld, media en glamour. De keerzijde is dat het een onbetrouwbare wereld is, waarin afspraken niet worden nagekomen en waarin ook valse contracten bestaan, aldus de transferdeskundige. Ook komt het toch nog (herhaaldelijk) voor dat spelers bij twee clubs een contract tekenen.

Voor voetballers geldt dat een enkeling zelf zijn contract inkijkt. De meeste spelers laten alles over aan hun zaakwaarnemer en tekenen alleen maar de afgeronde documenten. De Weger heeft ook een waarschuwing voor spelers. Nog te vaak gaat hun carrière kapot door verkeerde juridische en zakelijke begeleiding.

Voor een speler is het de kunst om zich stapsgewijs sportief en zakelijk te verbeteren tijdens zijn loopbaan. Als voorbeeld van een speler die het zowel sportief als zakelijk uitstekend gedaan heeft, noemt De Weger Ruud van Nistelrooij. Hij speelde achtereenvolgens bij FC Den Bosch, Heerenveen, PSV, Manchester United, Real Madrid, Hamburger SV en Malaga.

Grote juridische belangen in het voetbal

Joris van Benthem Legal Counsel van Feyenoord geeft inzicht in het Nederlandse en internationale tuchtrecht waarmee spelers, maar ook de clubs mee te maken hebben. Hij heeft het afgelopen decennium in de tuchtrechtspraak een professionalisering waargenomen. Ook hier zijn de onderliggende (financiële) belangen groot; vooral voor de clubs.

Joris van Benthem

Van Benthem verwierf een reputatie door alles uit de kast te halen om voor Feyenoord een wedstrijd zonder publiek te voorkomen. In een zaak rond een op het veld gegooide opblaasbare banaan wist de huisadvocaat van Feyenoord zoveel twijfel te zaaien over het vermeende racistische karakter van de betrokken Feyenoordsupporter, dat de club uiteindelijk een voorwaardelijke straf Tijdens de wedstrijd Feyenoord – AS Roma legde de scheidsrechter de wedstrijd stil omdat een Rotterdamse supporter een opblaasbanaan op het veld wierp. De arbitrage beoordeelde dit als racisme omdat een donkere speler van de Italiaanse club in de buurt was. Feyenoord spoorde met eigen camerabeelden de fan op die de baan wierp. De club betoogde onder ander dat er geen racistische motieven waren omdat de fan die de banaan wierp, zelf getint was. Deze jongeman was bij de zitting aanwezig om het betoog kracht bij te zetten. De internationale tuchtrechter CAS was in hoger beroep van mening dat de actie wel racistisch overkwam, maar hield het bij een boete. Dat scheelde Feyenoord €1 miljoen aan recette in de volgende internationale wedstrijd. van een wedstrijd zonder publiek kreeg. Zo introduceerde hij ook als eerste de getuige-deskundige in een procedure.

Het Nederlandse tuchtrecht functioneert volgens Van Benthem goed, maar er zijn voor de juridische fijnproevers wel aanvechtbare aspecten. Het is niet altijd transparant en de termijnen zijn soms (te) kort. Ook is de voetbalkennis van zaken bij de leden van het tuchtrechtcollege, dat wisselende samenstellingen kent, niet altijd aanwezig. Zeker als het om de beoordeling gaat van een spelsituaties waarin een rode kaart wordt gegeven, is ervaringsdeskundigheid van belang.

Het internationaal tuchtrecht van de UEFA verschilt sterk van dat van het Nederlandse. Ook Van Benthem wees op de keerzijde van bekendheid in de voetballerij. Als het minder goed gaat, ben je van de held snel de gebeten hond. Ook de zakelijke kanten van het vrouwenvoetbal kwamen aan bod voor het overwegend mannelijke gezelschap toehoorders, alvorens Guido Hahn van Studium Generale, het symposium afsloot.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK