Cisca Wijmenga nieuwe rector Rijksuniversiteit Groningen

Nieuws | de redactie
31 mei 2019 | Voor het eerst in het 405-jarig bestaan van de universiteit wordt een vrouw de rector magnificus van de Groningse universiteit. Cisca Wijmenga is de opvolger van Elmer Sterken die terugkeert bij de faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Met Wijmenga krijgt de RUG een gerenommeerd wetenschapper aan het roer die bovendien het belang van ‘team science’ ten zeerste onderschrijft. Toen de hoogleraar genetica in 2015 de Spinozaprijs won zette zij nadrukkelijk het team waarmee ze tot die onderscheiding was gekomen in de spotlights. 

De ‘we’ in wetenschap

Naast Wijmenga wordt nog een nieuw lid in het college van bestuur benoemd. Hans Biemans is de opvolger van Jan de Jeu. “Een pracht-duo,” zegt collegevoorzitter Jouke de Vries die verheugd is ver beide benoemingen. “Een Spinozawinnaar en een financieel specialist. Ik kijk uit naar een goede samenwerking.”

Met de aanstelling van Wijmenga kiest de RUG dus nadrukkelijk voor een rector magnificus met een sterk wetenschappelijk profiel. Toch kent het hoofd van de afdeling Genetica in het UMCG ook de weg in Den Haag. Sinds een jaar maakt Wijmenga samen met Annelien Bredenoord en Huib Pols deel uit van het bestuur van ZonMW.

Het is voor het eerst dat de in 1614 opgerichte universiteit een vrouw benoemd als rector magnificus. Als – waarschijnlijk in september – aan de slag gaat, zijn er drie actieve vrouwelijk rectoren. Zij vergezelt Karen Maex (UvA) en Rianne Letschert (Maastricht University) in het rectorencollege.

De benoeming van de nieuwe rector zal ook door de Universiteitsraad als een overwinning beschouwd worden. De raad heeft een plek in de benoemingscommissie voor nieuwe bestuursleden. “Het is geen optie dat we straks weer met een college zitten met drie witte mannen van boven de vijftig,” zei hoogleraar en Uraad-lid Casper Albers daarover onlangs tegen ScienceGuide


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK