Kennis toepassen op regionaal én internationaal niveau

Verslag | door Tim Cardol
18 juni 2019 | “We hebben de kennis, maar nu is het de vraag wat je daar mee gaat doen, dat is volgens mij de vraag waar het hbo een cruciale rol in kan spelen,” zegt Saxion-voorzitter Anka Mulder. Op het Smart Solutions Festival in Deventer laten studenten en onderzoekers zien hoe dat er uit ziet.
De winnende onderzoekers op het Saxion Smart Solutions Festival

In totaal tachtig groepen van studenten laten met posters en presentaties zien wat ze zoal doen. Het werk van de studenten werd beoordeeld door een jury die uiteindelijk drie projecten aanwees als winnaar. Een online applicatie om kinderen te stimuleren tot meer beweging, de ontwikkeling van recyclebare polyestervezels en een slim horloge om dementerenden te helpen hun weg te vinden in de stad, gingen er uiteindelijk met de prijs vandoor.

Voorkomen dat Jemen een failed state wordt

Ook vanuit de lectoraten van Saxion wordt onderzoek gepresenteerd tijdens het festival. Zo vertelt Willeke Slingerland over de ontwikkeling van een kenniscentrum voor vrouwen in Jemen dat zij met haar lectoraat organiseert. “Jemen heeft als land prioriteit voor Nederland. We moeten juist daar investeren in de jongere generatie, omdat het land het risico loopt een failed state te worden als er niks gebeurt.”

Het risico van vele petten

Slingerland die in Nederland veel onderzoek deed naar belangenverstrengeling en corruptie zet haar expertise van goed bestuur nu in om de Youth Leadership Development Foundation (YLDF) in Jemen te ondersteunen. “We zijn bezig om met hen samen een centrum in Jemen te bouwen waar vrouwen onderwijs krijgen en kunnen werken aan ondernemerschap. Juist dat laatste is heel belangrijk, omdat door de oorlog de economie het heel zwaar heeft.”

Een alternatief voor Facebook op Blockchain

Chhay Lin Lim doet onderzoek in het lectoraat Blockchain van lector Jan Veuger. Hij kijkt onder meer naar de ethiek en filosofie achter de technologie en werkt ondertussen zelf aan mogelijke toepassingen ervan. Zo ontwikkelde hij Serey, een online platform waar Cambodjanen beloond worden met cryptomunten voor de content die ze creëren op het platform.

Blockchain als alternatief voor bestaande systemen

“De filosofie achter blockchaintechnologie is die van libertarisch anarchisme,” vetelt Chhay Lin Lim. “Het gaat om decentralisering van de macht. Het dwingt machtige partijen tot meer transparantie over hun doen en laten en tegelijkertijd biedt het burgers privacy, omdat hun gegevens niet op een centrale plek zijn opgeslagen. Het biedt dus politieke en economische vrijheid.”

Ook Slingerland ziet wel wat in het gebruik van blockchaintechnologie – in Jemen – en zo vinden ook onderzoekers op Saxion elkaar. Het onderzoek van Chhay Lin Lim en Slingerland gaat ver voorbij de landsgrenzen, tegelijkertijd zoekt veel onderzoek op de hogeschool het een stuk dichter bij huis.

We zijn een beetje te bescheiden

Zo doet Milan Wolffgramm onderzoek naar de co-bot, de collaboratieve robot, waarmee mensen op een veilige manier kunnen samenwerken. In veel industrieën wordt gewerkt met grote robots waar medewerkers vaak achter beveiligingsschermen staan. “Door die volautomatische systemen raken we de flexibiliteit kwijt die we juist nu zo nodig hebben.”

De oplossing is volgens Wolffgramm de inzet van kleinere robots waar mensen mee kunnen samenwerken en die afhankelijk van de productiewensen eenvoudig aan te passen zijn. “Kleiner, preciezer en veiliger dus,” maar dat vraagt ook een andere manier van werken. Samen met bedrijven en opleiders als het ROC Twente onderzoekt de Saxion-onderzoeker daarom wat er nodig is om deze nieuwe vorm van werken mogelijk te maken.

“Eigenlijk willen we weten wat zij nodig hebben om deze nieuwe type werknemers op te leiden,” legt Wolffgramm uit. Tegelijkertijd onderzoekt hij of dit daadwerkelijk de route is waar de industrie naartoe gaat. “We moeten natuurlijk ook kijken wat de business case is. Simpel gezegd: levert het geld op?”

Variatie in hartslag als graadmeter voor gezondheid

Het Smart Solutions Festival is opgebouwd in drie verschillende thema’s: slimme leefomgeving, slimme industrie, en gezondheid en welzijn. Daar vertellen lector Arbeid en Gezondheid André Bieleman en collega Marianne Six Dijkstra over hun onderzoek naar gezondheidsbevordering onder werknemers. “Mensen worden steeds ouder en de pensioenleeftijd gaat omhoog, dan is het ook zaak dat mensen onder goede omstandigheden in staat gesteld worden om zo lang door te werken.”

Six Dijkstra onderzoekt in dat kader hoe de variatie in hartslag een goede graadmeter kan zijn in het bepalen van de gezondheid van werknemers. Zij ontwikkelt een toepassing om in een minuut op grote schaal de heart rate variability te meten en zo te kijken hoe dit in verband staat tot de gezondheid van mensen. Uiteindelijk is het Six Dijkstra die uit handen van Frans Pol, de directeur van de Research & Graduate School, de prijs voor het beste onderzoek vanuit de lectoraten ontvangt.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK