Boyan Slat gaat Europese Commissie adviseren over onderzoek en innovatie

Nieuws | de redactie
1 augustus 2019 | In het kader van Horizon Europe, de opvolger Europese kaderprogramma Horizon 2020, heeft de Europese Commissie vijf grote maatschappelijke uitdagingen geformuleerd. In deze zogeheten ‘missies’ komt er onderzoeksbudget vrij waarover een team van experts zich het komende jaar gaat buigen.
Boyan Slat Foto: Roy Borghouts Fotografie CC BY-NC-ND 2.0 https://www.flickr.com/photos/54028161@N03/8076326086

“Mijn droom is dat we met deze missies reeds bestaande initiatieven verzamelen en een belangrijke impuls geven aan de hele kennissector om op zoek te gaan naar oplossingen voor een aantal van de grootste uitdagingen aangaande het welzijn van burgers in de EU,” zei Eurocommissaris Carlos Moedas daarover bij de bekendmaking.

Ruim de helft van budget voor ‘global challenges’

Die vijf uitdagingen zijn: klimaatadaptatie, de strijd tegen kanker, schone en gezonde wateren, klimaatneutrale en slimme steden en gezonde bodem en voedselvoorziening.Voor het aanpakken van deze ‘global challenges’ is ruim de helft van het totale budget van Horizon Europe gereserveerd. In juli benoemde de Europese Commissie vijf mensen die leiding gaan geven aan de verschillende onderzoeksmissies.

Opvolger Horizon 2020 zet in op open science

De vijf missieleiders gaan samen met in totaal zeventig experts aan de slag om advies uit te brengen over hoe het onderzoek naar de belangrijkste mondiale uitdagingen eruit gaat zien. De meest in het oog springende naam in die lijst van experts is die van Boyan Slat. De inmiddels vijfentwintigjarige Slat is vooral bekend van zijn project The Ocean Cleanup. Onlangs maakte Slat bekend met de door hem ontworpen ‘plasticvanger’ opnieuw de oceaan op te gaan.

Slat is niet de enige Nederlander onder de zeventig geselecteerde experts. Zo wordt de missie voor gezonde bodem en voedselvoorziening geleid door Cees Veerman. De voormalig landbouwminister heeft ook in het Nederlandse hoger onderwijs een lange staat van dienst. Zo was hij jaren voorzitter van Wageningen University en Research en schreef hij het rapport ‘Differentiëren in drievoud’ dat vooral bekend staat als het rapport-Veerman en nog altijd veel invloed heeft op het hoger onderwijsbestel in Nederland. Emeritus hoogleraar bodemkunde Johan Bouma (WUR) maakt onderdeel uit van het team van experts dat Veerman gaat assisteren. Dijkgraaf en CDA-politicus Hein Pieper gaat de Commissie adviseren op het gebied van klimaatadaptatie.

Nobelwinnaar leidt ‘missie’ rond strijd tegen kanker

De missie die zicht richt op de strijd tegen kanker wordt geleid door onderzoeker Harald zur Hausen. De viroloog kreeg in 2008 de Nobelprijs voor Geneeskunde voor de ontdekking van het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. In 2012 schreef Zur Hausen samen met een reeks Nobelwinnaars een brandbrief aan de Europese Unie om te pleiten voor meer investeringen in Horizon 2020, het huidige Kaderprogramma.

Moedas is blij met de benoeming van de experts. “Ik heb er vertrouwen in dat deze topexperts met hun visie en kennis een bijdrage zullen leveren aan het succes van de missies, het inspireren van de burgers van de EU en het laten zien wat onderzoek en innovatie kunnen doen om deze belangrijke issues aan te pakken.”

In totaal toonden zo’n 2100 mensen interesse om onderdeel te worden van de adviescommissies. Van 24 tot en met 26 september gaan de nu geselecteerde experts voor het eerst in gesprek met burgers en belanghebbenden tijdens de European Research and Innovation Days in Brussel.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK