Brexit werpt schaduw over budget Horizon Europe

Interview | door Tim Cardol
2 augustus 2019 | In september vorig jaar tipten wij Günther Oettinger als een van de mensen in hoger onderwijs en onderzoek om in de gaten te houden. Niet per se omdat de Duitse Eurocommissaris nu zo’n grote onbekende was, maar vooral omdat hij afgelopen jaar verantwoordelijk was voor de Europese schatkist en daarmee ook het budget voor Horizon Europe.
Günther Oettinger Foto: European People’s Party

Inmiddels is Oettinger na de recente Europese verkiezingen en de daaropvolgende stoelendans bezig aan zijn laatste maanden als Eurocommissaris. Vanuit Hamburg bestiert hij sinds kort een consultancybedrijf dat van start gaat als de CDU-politicus in Brussel definitief het stokje overgeeft. De nieuwe Europese Commissie gaat op 1 november van start.

Budget nog onderwerp van discussie

In zijn laatste jaar als Eurocommissaris stelde Oettinger het budget vast voor het Europese Kaderprogramma voor onderzoek en innovatie Horizon Europe. In maart van dit jaar kwamen de Europese Commissie en Europese Raad al tot overeenkomst over de grote lijnen van het programma. Toch is het definitieve budget nog altijd onderwerp van discussie.

Cruciale weken voor Horizon Europe

Reden daarvoor is dat de investeringen in Horizon Europe onderdeel zijn van het volledige meerjarenbudget van de Europese Unie voor de periode van 2021 tot 2027. Met name de onduidelijkheid over de Brexit zorgt ervoor dat daar nog geen uitsluitsel over is.

Tegen ScienceGuide zegt Oettinger daarover dat er eind van dit jaar overeenstemming moet komen in de Europese Raad. “Dit kan ervoor zorgen dat we de praktische voorbereiding van Horizon Europe tijdig kunnen afronden om het programma in de eerste dagen van 2021 van start te laten gaan,” zegt de scheidend Eurocommissaris over de het finale besluit. “Onze onderzoekers en innovatieve bedrijven hebben duidelijkheid en voorspelbaarheid nodig om aan hun projecten te werken zonder onderbreking of tijdverlies.”

Een belangrijke mijlpaal

Oettinger kijkt terug op een jaar van intensieve onderhandelingen die dit voorjaar culmineerden in politieke overeenstemming over Horizon Europe. “Met die belangrijke mijlpaal geven we het signaal af dat de EU volledig toegewijd is om zich op de toekomst voor te bereiden met een modern en ambitieus budget voor onderzoek en innovatie dat gaat zorgen voor een duurzame en competitieve Europese economie waar alle Europese regio’s van zullen profiteren.”

Volgens Oettinger zet Horizon Europe in grote lijnen de succesvolle initiatieven uit Horizon 2020 voort, maar zorgt het programma ook voor vernieuwing. “Horizon Europe heeft nieuwe onderdelen zoals de European Innovation Council die met name innovatie in bedrijven steunt en speciale missies die zich richten op mondiale uitdagingen als de strijd tegen kanker, schoon transport en plasticvrije oceanen.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK