On the Agenda – Week 33, 2019

Nieuws | de redactie
16 augustus 2019 | Meerdere studentprotesten over de wereld houden de gemoederen bezig. Een serie spannende ontdekkingen in de biologie en een Nederlander in de Mission Board van de EU. Het klimaat staat deze zomer stevig in de belangstelling.

Take 1 – Education

Studenten van over de hele wereld staan deze week prominent in de belangstelling om hun deelname aan protestbewegingen. In Moskou werd gisteren student Jegor Zjoekov berecht voor deelname aan een illegale demonstratie en het ‘opruien van het volk’. Aan de University of Queensland (Australië) maakt men zich zorgen over de agressieve wijze waarop Chinese studenten hun collega-studenten uit Hong Kong bejegenen. Studenten die trouw zijn aan de Partij verstoren het vreedzaam protest van studenten voor een vrij en democratisch Hong Kong. Een docent van de John’s Hopkins University die een paar maanden geleden een vreedzaam protest van studenten doorbrak is ontslagen. Hij heeft absoluut geen spijt laat hij weten.

Take 2 – Research

Een van de zogeheten missies aangewezen door de Europese Commissie gaat zich richten op kanker. Regina Beets-Tan (Anthonie van Leeuwenhoek & Maastricht University) wordt lid van het Mission Board van de enige missie in de geneeskunde in het programma. Het nieuws dat microplastics ook op de meest afgelegen plekken op aarde wordt gevonden zet de mensheid opnieuw aan het denken over de impact die ze op de planeet heeft. Meer dan een eeuw na de Nobelprijs van de grondlegger van de anatomie van het zenuwstelsel Ramón y Cajal bewijzen onderzoekers van het Zweedse Karlonska Instituut dat Schwann cellen – die lang gezien werden als isolatie- en steuncellen voor zenuwcellen – zelf ook signalen doorgeven, over pijn.

Take 3 – Climate

Een universiteit in het Verenigd Koninkrijk gaat de strijd aan met klimaatverandering door rundvlees van het menu in de cafetaria te schrappen. De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) stap in haar zeilboot in de richting van de VN-klimaattop in New York en Chili, je kunt haar tocht live volgen. China investeert hevig in energievoorziening die vrij is van fossiele brandstoffen, soms in wel heel karakteristieke vormen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK