Kabinet wil pas na CAO-akkoord praten over extra middelen primair onderwijs

Nieuws | door Tim Cardol
19 september 2019 | Het kabinet zet de deur open om in 2020 extra te investeren in het terugdringen van het lerarentekort in het primair onderwijs. Dat zegde premier Mark Rutte vandaag toe in de tweede termijn van de Algemene Politieke Beschouwingen.
Mark Rutte tijdens dag twee van de APB

Hoeveel geld erbij gaat komen is nog niet bekend, maar het lijkt erop dat Rutte-III vanaf 2020 extra middelen beschikbaar gaat stellen om het lerarentekort aan te pakken. “Het kabinet is bereid om te kijken of er het komend jaar incidenteel extra geld beschikbaar is voor knelpunten,” stelde Rutte toen het onderwerp onderwijs ter sprake kwam in de Tweede Kamer.

Voorwaarde daarvoor is dat de partijen in het onderwijs wel op korte termijn aan de slag gaan om tot een nieuwe CAO te komen. In tegenstelling tot het voortgezet onderwijs, is het primair onderwijs nog niet zover. “Kom snel tot een CAO,” maande Rutte hen dan ook. “Dat draagt bij aan het vergroten van de aantrekkelijkheid van het beroep.”

Gisteren kwam het lerarentekort veelvuldig aan de orde tijdens de eerste termijn van de Algemene Politieke Beschouwingen. Met name PvdA-voorman Lodewijk Asscher drong er bij de coalitie op aan extra geld vrij te maken. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff was in eerste instantie weinig toeschietelijk. “Ik vind het te makkelijk om bij elk probleem te zeggen dat extra geld de oplossing is,” stelde hij in reactie op de PvdA.

Bij de coalitiegenoten van Dijkhoff werd de deur vervolgens wel wat meer opengezet. Zowel het CDA als D66 lieten gisteren doorschemeren de urgentie van de problemen in het funderend onderwijs te onderkennen.”Meng je in de discussie tussen onderwijsbestuurders en vakbonden over een nieuwe cao voor het primair onderwijs,” maande Rob Jetten (D66) de ministers op OCW.

Lerarensalarissen geen onderdeel van investeringsfonds

Aan het begin van de tweede dag van de politieke beschouwingen werd door de oppositie getracht om het terugdringen van het lerarentekort onderdeel te maken van het investeringsfonds waar volgend jaar meer bekend over zal worden. Rutte zag dat echter niet als optie. “Onze leraren moeten uit de reguliere begroting gefinancierd worden. Je gaat uit een investeringsfonds geen leraren financieren.” 

Later op de dag toen de premier specifiek inging op het onderwijs, werd duidelijk dat er bij het kabinet wel bereidheid was om na 2019 extra te investeren in het primair onderwijs. “We willen niet dat kinderen naar huis worden gestuurd of dat ze een dag minder naar school kunnen,” benadrukte Rutte daarbij.

Lodewijk Asscher toonde zich in eerste instantie tevreden met de opening die het kabinet bood om extra te investeren in het primair onderwijs. Maar hij dwong de minister-president daarbij wel tot extra duidelijkheid over die investeringen. In de reactie van Rutte daarop bleek dat docenten niet hoeven te rekenen op een structurele salarisverhoging. “We willen die CAO hebben en gaan vervolgens kijken of er incidenteel extra geld beschikbaar is voor knelpunten,” stelde de premier.

Die volgorde schoot met name GroenLinks-leider Jesse Klaver in het verkeerde keelgat. “Het is een verkeerd signaal, dat u eerst een cao wil. Dat voort wat hoort wat is heel fout. Wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen om dat lerarentekort terug te dringen. Dit is wantrouwend, terwijl wij juist vertrouwen moeten uitspreken.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK