Kamer legt vertrouwenskaart op tafel voor Van Engelshoven

Nieuws | door Frans van Heest
3 september 2019 | Kan deze minister het dieptepunt in het vertrouwen met de sector nog wel herstellen? Over deze vraag wilden GroenLinks en een aantal andere oppositiepartijen in debat met minister Van Engelshoven. De coalitie steunde dit debat niet, maar toch heeft men daar ook zorgen, zo bleek uit de reactie van de VVD.
Lisa Westerveld in de Tweede Kamer

Gisteren stond in Het Financieele Dagblad een interview met Carel Stolker, de rector van de Universiteit Leiden. Daarin haalde hij ongemeen hard uit naar de minister en haar partijleider Rob Jetten. Die laatste noemde hij een ‘snotaap’, en de relatie tussen de politiek en het veld is volgens de Leidse rector gedaald tot een dieptepunt. Sinds hij zeventien jaar bestuurlijk actief is, heeft hij dit niet eerder meegemaakt, nota bene op een moment waarop het zo goed gaat met de economie. Deze onvrede en verstoorde relatie is ingegeven door de herverdeling van de Commissie Van Rijn van alfa-, gamma- en gezondheidswetenschappen naar de bèta-universiteiten.

‘Is dit beleid, of is erover nagedacht?’

Voor Lisa Westerveld (GroenLinks) was dit reden om een Kamerdebat aan te vragen met de minister bij de eerste vergaderdag na het zomerreces. “Gisteren lazen we op de voorpagina van het Financieel Dagblad: ‘Relatie tussen universiteiten en politiek op dieptepunt’. Mijn fractie vraagt zich af of en hoe de minister dit dieptepunt en dit wederzijdse wantrouwen tussen de sector en haar nog kan herstellen en daarom zouden wij graag een debat willen.”

Minister moet in gesprek met het veld, niet met de Kamer

Harry van der Molen van het CDA vond het niet nodig om een dergelijk debat te voeren. “Als er een verziekte relatie zou zijn, dan zouden zij met elkaar moeten praten, ik denk niet wij met de minister.” Frank Futselaar van de SP was het hier niet mee eens. “De SP vindt het wel eens tijd voor een functioneringsgesprek met deze minister.” Hij steunde het debat van harte.

Kirsten van den Hul (PvdA) die gisteren ook aanwezig was bij de ‘Ware Opening’ – de demonstratie in Leiden tegen de herverdeling van Van Rijn en voor meer investeringen – wilde dit debat ook graag voeren met de minister. “Gezien de opkomst gisteren bij de Ware Opening en de onrust die er is in de sector steunen wij dit debat.”

Farid Azarkan van DENK ging mee met de linkse partijen. “Wij steunen ook dit debat, des te meer omdat deze eerste onderwijsminister van D66 er eigenlijk een potje van maakt. Het lijkt ons tijd voor een goed gesprek.” Jan Paternotte (D66), die deze zomer het woordvoerderschap hoger onderwijs heeft overgenomen van Paul van Meenen, deed de suggestie om dit te betrekken bij het debat over de Strategische Agenda van de minister, die dit najaar naar de Kamer wordt gestuurd. “Dat debat komt vanzelf en daar kan dit bij betrokken worden.”

VVD heeft zorgen

De VVD, die oud LSVb-voorzitter Dennis Wiersma als nieuwe woordvoerder hoger onderwijs heeft, was als coalitiepartner wat ernstiger. “Ik ben eigenlijk wel geschrokken van dit bericht en heb wel zorgen.” Hij wilde het hier binnenkort wel over hebben, maar niet via een speciaal debat.

Daarmee had GroenLinks geen meerderheid voor een Kamerdebat. Dat het functioneren van deze minister nog wel besproken zal worden in de Kamer, staat echter vast.

 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK