Saxion gaat samenwerken met Arizona State University

Nieuws | door Sicco de Knecht
9 september 2019 | De hogeschool in het oosten van Nederland en een van de grootste universiteiten uit de Verenigde Staten gaan samenwerken. Dat maakte collegevoorzitter Anka Mulder afgelopen donderdag bekend bij de opening van het hogeschooljaar.
Anka Mulder, Ineke van Oldeniel en Erik Dijkstra met studenten van Saxion bij jaaropening – Foto: Hogeschool Saxion

In het Wilminktheater in Enschede staan nieuwe tradities centraal bij de opening van het hogeschooljaar van Saxion. Net als vorig jaar wordt de ceremonie geopend met de studieverenigingen. De hogeschool gaat een duurzame en inclusieve toekomst tegemoet. Zo onderschrijft Saxion de Sustainable Development Goals en verwelkomde het onlangs de studievereniging Exaltio voor LHBT+ jongeren en studenten in zijn gelederen.

Strategisch plan

Voorzitter Anka Mulder neemt de gelegenheid te baat om de zaal met studenten, medewerkers en externe relaties te vertellen over het nieuwe strategisch plan van Saxion 2020 – 2024. “Dit plan bevat onze bijdrage aan de leefbaarheid en vitaliteit van Oost Nederland.” Volgens haar is de hogeschool een cruciale speler in het aantrekkelijk houden van Overijssel en omstreken.

Naast dat de instelling in goede overeenstemming met het werkveld onderwijs en onderzoek moet bieden dat van toegevoegde waarde is, benadrukt de inmiddels goed ingeburgerde Mulder het zogenaamde noaberschap. “Het is de kracht van Oost Nederland en ik zal daar een voorbeeld van geven. Afgelopen maanden dreigde er een forse korting van €4 miljoen per jaar voor Saxion.”

Wat ze beschrijft als ‘collateral damage’ van het advies van de commissie Van Rijn was het potentiële gevolg van een herverdeling van middelen – ten nadele van technische hogescholen. “Ineke [van Oldeniel, red.] en ik hebben toen iedereen gebeld van de burgemeester tot aan CEO’s van bedrijven in de regio. Iedereen heeft ons gesteund, waarvoor dank!” zegt Mulder die benadrukt dat door de gezamenlijke petitie deze korting nu helemaal van de baan is.

Amerikaanse partner

“Voor de vakantie hebben we afgesproken met het ROC van Twente en de Universiteit Twente dat we veel meer met elkaar gaan samenwerken.” Saxion wil een open organisatie zijn, vertelt Mulder, en hun motto ‘the place to be(e)’ moet dat bijenkorfmodel vertegenwoordigen waar iedereen in- en uitvliegt maar ook een eigen plek heeft. “Ik nodig onze relaties dan ook uit om onze lectoren direct te benaderen als u een praktische onderzoeksvraag heeft.”

De beoogde samenwerkingen blijven niet beperkt tot de regio. Geheel onverwacht onthult Mulder dat Saxion verregaande plannen heeft om samen te gaan werken met de Arizona State University. Hoe gaat dat er precies uitzien? Dat wil presentator van de middag Erik Dijkstra van haar weten. “Veel mensen zullen gelijk denken aan uitwisseling van studenten,” zegt Mulder die uitlegt dat dit zeker tot de mogelijkheden gaat behoren, maar wij zoeken ook expliciet de samenwerking voor onderzoek.”

Anka Mulder, Erik Dijkstra en ‘Pepper’ – Foto: Hogeschool Saxion

De Arizona State University (ASU) is de op vijf na grootste universiteit van de Verenigde Staten en ligt in een regio met vergelijkbare uitdagingen als Saxion. “Zij zitten ook in een regio met een tekort aan technisch geschoolden, en ze hebben daar ook een lerarentekort.” Verder is het volgens Mulder, die daar goede contacten heeft, een universiteit met een uitgebreide ervaring op het gebied van toegepast onderzoek en online onderwijs.

“Het is bovendien niet alleen een samenwerking voor Saxion,” benadrukt ze. “Het is ook een interessante partner voor bedrijven uit onze regio en een aantal heeft zich al gemeld bij ons voor onderzoeksprojecten.” Sommige bedrijven uit Oost Nederland hebben zelfs hun hoofdkantoor in Arizona. Omdat het ondertekenen vanuit Enschede wat lastig is zet Mulder tot slot haar handtekening onder een online contract dat door robot ‘Pepper’ het podium opgedragen wordt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK