“Vooralsnog is er een leenstelsel…”

Verslag | door Sicco de Knecht
6 september 2019 | Bij de opening van het hogeschooljaar van Inholland wordt stilgestaan bij hoe de instelling invulling gaat geven aan de kwaliteitsafspraken. Daarbij waarschuwt collegevoorzitter Jet de Ranitz voor de mogelijke gevolgen van het afschaffen van het leenstelsel.
Jet de Ranitz bij Jaaropening – Foto: Inholland

Ter gelegenheid van de jaaropening 2019 heeft de locatie Inholland Delft een kleine metamorfose ondergaan. Studenten en alumni presenteren zichzelf op een catwalk die op ingenieuze wijze is aangesloten op de roltrap. Op de locatie waar het onderwijs en onderzoek in Agro, Food en Life wordt gehuisvest, bruist het van initiatief.

Verandering van tijd

Vestigingsdirecteur Dirk van der Bijl opent de ochtend waar studenten, medewerkers maar ook een wethouder en de raad van toezicht aanwezig zijn. Van der Bijl heeft net de overstap gemaakt van Alkmaar naar Delft en trapt de ochtend af met de vele uitdagingen waar de samenleving en dus de hogeschool voor staan. “We leven niet in een tijd van verandering maar in een verandering van tijd.”

Dat mantra wordt door het gehele programma heen door meerdere sprekers herhaald. Zowel organisatiefuturoloog Arjen Banach als scheidend collegelid Marcel Nollen spreken over de enorm snelle ontwikkeling in de samenleving, op de arbeidsmarkt. “Zijn wij in staat om ons aan te passen?” vragen zij de zaal.

Het antwoord op die vraag is een welluidend ‘ja’. Dat blijkt onder andere uit de ‘Wij Inholland-prijzen’ die worden uitgereikt aan studenten die topsport bedrijven en het beste studentenproject. Die laatste prijs gaat naar VeggieSlices, een initiatief van studenten Food Commerce & Technology Mabel Engels en Marije Gelderloos waarbij verspilling van afgekeurde groenten wordt tegengegaan door ze te drogen. Ze kunnen dan gebruikt worden in gerechten als sushi of als broodbeleg.

Alumni geven het goede voorbeeld

“Dit soort projecten komt natuurlijk niet uit de lucht vallen,” zegt collegevoorzitter Jet de Ranitz daarover in haar korte toespraak. “Onze studenten houden zich volop bezig met vraagstukken zoals klimaatverandering. Ze staan in contact met de maatschappij en het bedrijfsleven en komen daardoor in aanraking met nieuwe uitdaging.”

Ze vertelt dat dit de lat is waarlangs de instelling de studenten wil leggen. “We beginnen daarbij niet vanaf nul,” voegt ze daar snel aan toe, “getuige al die geweldige alumni die we reeds afgeleverd hebben.” Een aantal daarvan komt uitgebreid aan het woord tijdens deze ochtend.

Foto: Inholland

Oud student pedagogiek en bestuurskunde Ogus Dulkadir steelt daarbij de show. De oprichter van de Weekend Academie, een initiatief om jongeren tussen de 10 – 15 jaar en hun ouders te activeren in het ontwikkelen van hun mogelijkheden, is vooral naar Delft gekomen om zijn dank te uiten. “Ik wil mijn docenten van harte bedanken voor alles dat ze mij hebben gebracht. Zij hebben mij ondanks mijn toenmalige gebrekkige Nederlands altijd gestimuleerd om meer uit mijzelf te halen.”

Inholland professional

Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan de kwaliteitsafspraken waarin met studenten en medewerkers is nagedacht over het concept van de Inholland professional. De Ranitz neemt tussen de bedrijven door dan ook de ruimte om enige toelichting op het concept te geven.

“Wij geloven dat vakkennis de eerste stap is. Die moet op orde zijn. Met vaardigheden alleen kun je niets als je de kennis niet hebt.” Verder moet de interactie tussen studenten, docenten, onderzoekers en het werkveld de studenten voorbereiden op een toekomst buiten de collegebanken. “De leergemeenschap bij Inholland wordt gevoed door studenten. Die komen met vragen over onderwerpen die wij niet kennen. Dan zit je als docent ’s avonds op internet om het uit te zoeken. Daar groei je als docent zelf ook weer door.”

De Ranitz heeft ter afsluiting nog wel een waarschuwing. “Vooralsnog is er een leenstelsel…” De berichtgeving over de twijfels van onder andere PvdA en in mindere mate bij coalitiepartij D66 over het afschaffen van het leenstelsel baren haar duidelijk zorgen. “Vooralsnog zijn er die middelen uit het leenstelsel voor kwaliteitsafspraken, maar zijn die er in de toekomst ook nog?”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK