Internationale eer voor geestelijk vader eduroam

Interview | door Tim Cardol
8 oktober 2019 | Toen Klaas Wierenga in 2002 voor SURFnet werkte, kwam hij veel op Nederlandse universiteiten. Daar viel het hem op hoe moeilijk het was iedere keer toegang te krijgen tot het lokale online netwerk. Die ergernis stond aan de basis van de ontwikkeling van eduroam.
De Universiteit Twente kreeg als eerste eduroam Foto: Galaufs

Onlangs werd Wierenga voor zijn werk aan eduroam bekroond met een plekje in de Internet Hall of Fame. Daarin staan onder meer de uitvinder van het wereldwijde web Tim Berners-Lee, maar ook de Nederlanders Kees Neggers en Erik Huizer die allebei een historie hebben bij SURF.

Studentenhuis als proeftuin

“Het was altijd redelijk bewerkelijk om op het internet te komen als ik op bezoek ging bij een universiteit,” herinnert Wierenga zich de tijd net na de millenniumwisseling. “Nu had ik als ICT-er altijd contact met systeembeheerders, dus dan was het nog goed te regelen, maar dat geldt niet voor onderzoekers. Dat moet makkelijker kunnen, dacht ik dan ook.”

Ongeveer tegelijkertijd groeide op verschillende plekken in Nederland de behoefte aan eenvoudiger toegang tot een gedeeld netwerk. “In studentenhuizen bijvoorbeeld,” zegt Wierenga. “Je had in Delft een groot studentencomplex. Daar zaten studenten van de TU Delft maar ook De Haagse Hogeschool. Zij zochten een methode om studenten vanaf de campus toegang tot de netwerken van hun instelling te geven.”

In reactie daarop besloten Wierenga en zijn collega’s te kijken of er een systeem te ontwikkelen was om studenten en medewerkers van onderwijsinstellingen te authentiseren en toegang te verlenen tot het netwerk. Op die manier kan een student in Groningen ook in Maastricht op het netwerk van eduroam. Uiteindelijk was de Universiteit Twente de eerste universiteit waar de technologie ingezet werd.

De Nederlander Klaas Wierenga, initiatiefnemer van eduroam, is vandaag opgenomen in de prestigieuze Internet Hall of Fame.

“Zij hadden een lokaal probleem, namelijk dat veel faculteiten hun eigen netwerk hadden. Dat leverde dus al problemen op als je een keer vakken aan een andere faculteit wilde gaan volgen,” vertelt Wierenga. “Zij deden toen de aanbesteding om de op dat moment grootste draadloze campus van Europa te worden en besloten in zee te gaan met eduroam.”

Alleen onder de motorkap is er veel veranderd

Inmiddels wordt eduroam in 101 landen gebruikt en telt het meer dan 4,3 miljard authenticaties bij onderwijs- en onderzoeksinstellingen over de hele wereld. Die groei is redelijk organisch gegaan, stelt Wierenga. “Er waren wel wat lokale projecten hier en daar, maar dat was allemaal heel kleinschalig. En als je dit wilt doorontwikkelen heb je toch een bepaald volume nodig. Uiteindelijk heeft eduroam dat bereikt.”

Wierenga zelf werkt ondertussen voor GEANT, de Europese netwerkorganisatie op het gebied van digitale infrastructuur in onderwijs en onderzoek. GEANT was er zelf in 2003 verantwoordelijk voor dat eduroam zich kon uitbreiden in Europa. Als lid van de stuurgroep is Wierenga ook nu weer nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling van eduroam.

Wierenga zelf vindt dat er fundamenteel niet heel veel is veranderd in al die jaren. “Het is een hele normale evolutie geweest. Ik denk dat de meest relevante ontwikkeling is dat er afgeleiden van eduroam zijn ontstaan waar bijvoorbeeld ook ambtenaren en andere instellingen gebruik van maken. Dat heeft er voor gezorgd dat er onder de motorkap wel het een en ander is veranderd, maar daar merkt de eindgebruiker natuurlijk niet veel van.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK