Nationale Wetenschapsquiz gaat door!

Aankondiging | de redactie
17 oktober 2019 | De Nationale Wetenschapsquiz is dood, leve de Nationale Wetenschapsquiz! Op derde Kerstdag brengen De Balie en ScienceGuide je het vervolg op een Kersttraditie die bijna verloren ging. De avond vindt plaats in De Balie en is live te volgen op De Balie TV.
Foto: VPRO/Robert Lagendijk

Onlangs werd duidelijk dat er na vijfentwintig jaar een einde kwam aan de Nationale Wetenschapsquiz. Een triest bericht maar er is goed nieuws! Deze Kerst komt de Nationale Wetenschapsquiz (NWQ) terug op het podium en zal deze ook live te volgen zijn op het internet voor de honderdduizenden fans en kijkers.

Op derde Kerstdag (vrijdag 27 december) zal De Balie het toneel zijn waar knappe koppen de lastigste vragen voorgelegd krijgen over hoe de wereld om ons heen werkt – en hoe je daar achter komt. In een zinderend programma kruisen onderzoekers van hogescholen en universiteiten de degens.

Bevestigde panelleden zijn psycholoog Belle Derks (Universiteit Utrecht), onderwijskundige Dominique Sluijsmans (Hogeschool Zuyd) en statisticus Casper Albers (Rijksuniversiteit Groningen). Binnenkort wordt de rest van de deelnemers bekendgemaakt.

Brede opvatting van wetenschap

Het was vijfentwintig jaar geleden een dapper besluit van NWO en de VPRO om samen een quiz over wetenschap in het leven te roepen. Wetenschap was stoffig en spelshows op televisie hadden zelden enige inhoud. “Je had in die tijd al hele stupide quizshows, met hele stupide vragen en hele stupide prijzen. Daar was de NWQ een soort antigif tegen,” zegt Hein Meijers, geestelijk vader van de quiz en jurylid van de NWQ ’19.

Interview met Hein Meijers over de NWQ

Inmiddels is de NWQ een publiekslieveling en is het beantwoorden van de vragen een hartstochtelijk bedreven traditie in menig huishouden. De NWQ nieuwe stijl behoudt het goede van de traditie en bouwt hierop voort. Wel wordt het concept wetenschap breder opgevat: zowel fundamentele vragen als problemen uit de praktijk staan in de schijnwerpers in deze 26e editie van de NWQ. Ook staan niet alleen het antwoord maar ook de manier hoe je tot dit antwoord komt in de belangstelling.

Meijers is verheugd dat de NWQ een doorstart krijgt. “Vorig jaar zag ik dat de humor weer terug was in de quiz, en dat moet het ook uitstralen. Dat wetenschap iets is waar je ook een lucide verwondering bij kunt hebben.” Ook oud-NWQ-presentator Ionica Smeets reageert positief het nieuws. “Nice!” zegt ze tegen ScienceGuide. “Ik kan niet wachten om met mijn gezin – in pyjama’s op de bank – de quiz te kijken.”

Wisdom of the crowd

Ook in deze editie spelen de vragen uiteraard een centrale rol. Net als in voorgaande jaren roepen we iedereen van geïnteresseerde kijker tot onderzoeker, op vragen in te sturen voor deze editie van de NWQ. Dat mogen vragen zijn waarop we het antwoord weten, maar ook vragen waarop (althans voor het brede publiek) het antwoord nog onbekend is.

Stuur je vraag/vragen in voor de NWQ 2019!


Insturen van vragen kan niet meer. De Nationale Wetenschapsquiz vindt plaats op vrijdagavond 27 december in De Balie. Bestel hier je kaartje(s).


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK