Kees Boele vertrekt als collegevoorzitter bij de HAN

Nieuws | de redactie
14 november 2019 | Kees Boele vertrekt na zeven jaar als bestuursvoorzitter van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Aanstaande maart treedt hij aan als bestuurslid van de Protestantse Theologische Universiteit Amsterdam-Groningen.

Met het vertrek van Boele verliest het hbo een bestuurder die altijd recht op de inhoud koerst en daarbij wars is van lijstjes en prestatie-indicatoren. Zijn visie op het vraagstuk hoe een bestuurder ‘in control’ is kwam met regelmaat tot uiting tijdens zijn termijn. Zo pleitte hij tijdens de memorabele HO-tour van voormalig Jet Bussemaker met passie voor het radicaal veranderen van de insteek van prestatieafspraken.

Wars van afrekenmentaliteit

Boele hekelde het ‘dogma van het controlisme’ maar betekende volgens hem niet dat er geen verantwoording zou moeten zijn. Die verantwoording zag hij echter liever vanuit de directe omgeving, en op de inhoud, dan vanuit een kantoor in de Hoftoren. Met de – inmiddels succesvol behaalde instellingstoets kwaliteit – en de kwaliteitsafspraken

Vanuit zijn filosofische inborst vindt Boele dat Bildung centraal moet staan in het hoger onderwijs. “Wijsheid en Bildung, ze zijn al 2400 jaar bon ton in het echte onderwijs, maar wij zijn het kwijtgeraakt tussen al die protocollen van vandaag. Wij zouden als hbo het juist moeten agenderen,” stelde de hogeschoolbestuurder in 2013 al eens op SciencGuide.

De berichten dat het leenstelsel een negatieve invloed zouden hebben op de psychische gesteldheid van de studenten, en berichten dat veel studenten in eenzaamheid studeren gingen hem aan het hart: “Ik nodig jullie, collega’s, uit om vanaf dag één de beroepsopleiding te verbinden met de levensvragen.”

In een goed systeem mag best wat lastendruk zijn

Tijdens zijn periode als voorzitter had Boele te maken met een aantal grote tegenslagen. Zo ontvielen hem in korte tijd collega-bestuurder Diana de Jong en moest Frank Stöteler door ziekte afscheid nemen van het bestuur van de HAN. Het was hem naar eigen zeggen niet in de koude kleren gaan zitten zo gaf hij dan ook aan bij de jaaropening van de HAN in 2018.

Het besluit om de HAN te verlaten was niet eenvoudig voor Boele: “Ik voel me met deze hogeschool verbonden. Veel mensen draag ik een warm hart toe en ik heb met hen gedurende zeven jaar plezierig en geïnspireerd samengewerkt. De lovende Instellingstoets Kwaliteitszorg was een mooi resultaat daarvan. Ik zal de HAN met liefde en belangstelling blijven volgen.” Boele vertrekt per 15 maart 2020, om de volgende dag aan te treden als bestuurslid van de Protestantse Theologische Universiteit Amsterdam-Groningen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK