Vragen Nationale Wetenschapsquiz 2019 bekend

Nieuws | de redactie
4 december 2019 | Vandaag maken ScienceGuide en De Balie tien vragen voor de Nationale Wetenschapsquiz bekend. De deelnemers die op derde Kerstdag tegen elkaar strijden, zweren ze niet van te voren te zullen lezen.
De prijs voor de winnaars van de NWQ is een Antoni van Leeuwenhoek microscoop. Deze wordt beschikbaar gesteld door Rijksmuseum Boerhaave Leiden

Direct naar de vragen?

ScienceGuide en De Balie maken tien vragen bekend voor de Nationale Wetenschapsquiz 2019. De deelnemers zullen de 27e december in duo’s strijden om een replica van de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek – deze wordt beschikbaar gesteld door Rijksmuseum Boerhaave uit Leiden. De duo’s zijn: Lotte Jensen en Casper Albers, Dominique Sluijsmans en Gideon Koekoek, en Masi Mohammadi en Belle Derks.

Wie strijden er tegen elkaar in de Nationale Wetenschapsquiz 2019?

In voorgaande jaren waren de vragen nog niet bekend als de quiz werd opgenomen in de studio. Nu de quiz live zal zijn in De Balie, kunnen de deelnemers in theorie de vragen al voorbereid hebben. Alle zes deelnemers hebben echter een verklaring ondertekend waarin ze plechtig zweren de vragen niet te zullen lezen of voorbereiden. Er zullen op de avond zelf ook nieuwe vragen gesteld worden.

De vragen

Bij het opstellen van de vragen heeft het team van ScienceGuide de verschillende disciplines zoveel mogelijk gebalanceerd. Naast logisch redeneren en kansberekenen zullen de deelnemers bijvoorbeeld ook hun historische intuïtie moeten aanspreken. Want waarom vaart een zeilboot bij ruime wind het snelst? Waarvoor hadden Zuid-Afrikaanse wijnmakers zout nodig? En hoe komt het dat men vroeger dacht dat mensen twee kaakbotten hadden?

Benieuwd? Lees alle vragen hier. Zelf meedoen kan ook via dit webformulier. Kaartjes voor de avond zijn hier te bestellen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK