Henk Pijlman stopt na twintig jaar als bestuurder van de Hanzehogeschool

Nieuws | de redactie
17 december 2019 | De bestuurder, tevens senator van D66, werd in 2000 lid van het College van Bestuur van de Groningse hogeschool, en was sinds 2004 voorzitter. Pijlman heeft zich door de jaren heen op vele thema's uitgesproken, wat soms schuurde met zijn positie binnen D66.
Henk Pijlman – Foto: Hanzehogeschool

Henk Pijlman zal per 1 september 2020 stoppen als voorzitter van de Hanzehogeschool. Op Twitter liet hij weten dat hij in maart 65 wordt en daarom zal stoppen met de functie:

Onder Pijlmans leiding groeide het praktijkgericht onderzoek aan de Hanzehogeschool en werden innovatiewerkplaatsen opgericht waar werkveld, onderzoek en onderwijs samenkomen. De onderzoeksfocus kwam op energie, gezond ouder worden en ondernemerschap te liggen.

Een uitgesproken voorzitter

Het hoger onderwijs kent Pijlman inmiddels als iemand met uitgesproken standpunten. Door de jaren heen heeft hij zich vele malen kritisch uitgelaten over plannen uit Den Haag. Hij was afgelopen jaar een van de stemmen tegen de Nationale Studenten Enquête. Tijdens zijn laatste jaaropening, waar partijgenoot minister Van Engelshoven aanwezig was die onlangs deelname aan NSE verplicht stelde, zei hij: “Er was dit jaar geen Nationale Studentenenquête en daar was ik heel blij mee. Studiekeuze had er een bende van gemaakt. Wij doen graag mee aan de NSE, maar alleen als het goed is.”

Ten tijde van de prestatieafspraken sprak hij zich ertegen uit: “Ik denk dat je zult moeten kiezen.  Het is of de verhoging van kwaliteit of van rendementen. En als ik dan zou mogen kiezen, zou ik voor de kwaliteit gaan.” De Hanzehogeschool bracht de uitval van studenten omlaag, maar haalde de rendementsnorm van de afspraken niet, wat de hogeschool geld kostte. “We moeten er echt mee stoppen alleen maar op die rendementen te gaan zitten”, zei hij daarover destijds.

Ook heeft hij zich altijd verzet tegen te veel controle door de NVAO, bijvoorbeeld in het kader van de Instellingstoets Kwaliteitszorg. In 2013 zei hij daarover dat er te weinig naar kwaliteit gekeken wordt met een ‘timmermansoog’ en dat het te veel een papieren werkelijkheid is.

Tevens politicus

Sinds 2015 is Pijlman lid van de Eerste Kamer voor D66. De beide posities schuren soms. Vanuit zijn functie als collegevoorzitter is hij het niet altijd eens is met D66-beleid op het gebied van hoger onderwijs. Toen het leenstelsel werd ingevoerd, met steun van D66, was hij kritisch. Onlangs liet hij zich ook negatief uit over het rapport van de Commissie-Van Rijn, wier adviezen grotendeels werden overgenomen door minister Van Engelshoven. De Hanzehogeschool zal financieel worden gekort door de plannen.

Pijlman gaat niet volledig met pensioen: hij zal aanblijven in de Eerste Kamer. De Hanzehogeschool heeft nog geen opvolger bekendgemaakt.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK