Winnaars eerste ECIO Frank Awards bekend

Nieuws | de redactie
2 december 2019 | Jelle Meuwissen (Hogeschool Utrecht) en Richard Horenberg (Universiteit Utrecht) zijn de winnaars van de eerste ECIO Frank Awards: een prijs voor studenten met een ondersteuningsbehoefte die zich inzetten voor hun medestudent of instelling.
Richard Horenberg – Foto: Lily Lange

Het Expertisecentrum handicap + studie heeft een nieuwe naam. Als Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO) blijft de organisatie zich inzetten voor studeren zonder belemmeringen. Voor het eerst worden dit jaar twee studenten met een ondersteuningsbehoefte gekroond met de ECIO Frank Award.

Met de ECIO Frank Award wil Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO) de extra inspanning die studenten met een extra ondersteuningsbehoefte (studenten+) dagelijks leveren, erkennen en waarderen. In het bijzonder wanneer deze studenten zich inzetten voor hun medestudenten of een directe bijdrage leveren aan de inclusiviteit op hun hogeschool of universiteit.

De De jury van de ECIO Frank award bestaat uit minister van gehandicaptenzaken Rick Brink, Tweede Kamerlid Lisa Westerveld, student en tevens lid van Jongerenpanel Zorg en Perspectief Manon Janssen, oud rector magnificus (Vrije Universiteit & Tilburg University) en ambassadeur voor studeren met een functiebeperking Frank van der Duijn Schouten. van de ECIO Frank Award nomineerde onlangs vier studenten – twee van de hogeschool en  twee van de universiteit – voor de allereerste editie van de prijs. Vervolgens werd van alle genomineerden een videoportret opgenomen waarin zij vertellen welke bijdrage zij leveren om hun onderwijs meer inclusief te maken en hoe zij het te winnen prijzengeld hiervoor zouden inzetten. Op basis hiervan heeft de jury de winnaars gekozen.

Vandaag zijn in Den Bosch de winnaars bekendgemaakt. Uit handen van Secretaris Generaal van OCW Marjan Hammersma ontvingen Jelle Meuwissen (Hogeschool Utrecht) en Richard Horenberg (Universiteit Utrecht) de eerste ECIO Frank Awards.

Praten over waar niet vaak over gesproken wordt

Jelle Meuwissen is student student social work aan de Hogeschool Utrecht. Als ervaringsdeskundige op het gebied van Rouw- en Verlieskunde inspireert en stimuleert hij lotgenoten met workshops en gesprekken op het gebied van verlies van gezondheid. “Door het initiatief van Jelle worden zowel studenten als onderwijsprofessionals geholpen. Het brengt het letterlijk in verbinding met elkaar,” schrijft de jury.

Jelle Meuwissen

Meuwissen heeft cerebrale parese. Dat betekent dat hij als gevolg van hersenbeschadiging last heeft van een gedeeltelijke verlamming of spierzwakte. Door zelf open te zijn over zijn eigen hulpvraag helpt hij volgens de jury zowel direct als indirect. “Hij biedt ruimte om te praten over een onderwerp waar niet vaak over gesproken wordt.”

Een zichtbaar platform op de UU

Richard Horenberg krijgt de award voor zijn inspanningen bij het opzetten van het ‘Platform Onbeperkt Studeren’. Horenberg deed in 2016 onderzoek naar de toegankelijkheid van de universiteit en kwam tot de conclusie dat er behoefte is aan een speciale plek die gericht is op studeren met een functiebeperking.

Sinds de oprichting in 2017 coördineert Richard het platform en zorgt, naast zijn fulltime studie, voor de dagelijkse sturing. Het platform bestaat uit studenten met een functiebeperking, die hierdoor hun eigen ervaringen positief inzetten. “Richard heeft, na grondig onderzoek, een duidelijk en goed zichtbaar platform opgezet voor studenten met een beperking aan de UU,” schrijft de jury.

Het initiatief ‘onbeperkt studeren’ wordt door de jury van groot belang geacht voor zowel de individuele student als voor de gehele onderwijsinstelling. Tot slot ziet de jury Richards bijdrage aan het ‘Platform Onbeperkt Studeren’ ook als een duurzame bijdrage. Dit initiatief draagt hij immers niet alleen, maar samen met medestudenten.

Het is de eerste keer dat ECIO de Frank Award uitreikt. Sinds dit jaar heeft het voormalige Expertisecentrum handicap + studie haar taken verbreed. ECIO was tot 2019 Expertisecentrum handicap + studie. Inmiddels richt de organisatie zich niet meer alleen op studeren met een functiebeperking, chronische ziekte of psychische klachten. Studenten kunnen ook extra ondersteuning nodig hebben door jong ouderschap, behandeling in verband met gendertransitie en bijzondere familieomstandigheden, zoals mantelzorg.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK