Welk onderwijsidee heeft de meeste meerwaarde voor het MKB?

Nieuws | de redactie
15 januari 2020 | De Pro-motor Award is de jaarlijkse prijs voor een ambitieus idee voor samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Op 6 februari kiest de jury, onder leiding van voorzitter Jacco Vonhof, uit vijf genomineerden de winnaar van de Pro-motor Award 2020.

Afgelopen maanden stuurden publieke-private samenwerkingen kansrijke ideeën in en vandaag maakt de jury de vijf genomineerden bekend. In totaal waren er dertien inzendingen, uit heel het land en uit de hele onderwijskolom, zo vertelt juryvoorzitter Jacco Vonhof: “Het viel ons op dat dit jaar veel van de inzendingen bestonden uit breed opgezette samenwerkingsconstructies van allerlei onderwijsniveaus. Zowel vo, mbo, hbo als wo kwamen aan de orde.”

Vijf projecten sprongen er echt uit, vond de jury, omdat zij het beste aansloten bij de criteria: aantoonbare impact op het mkb, een verrijking ten opzichte van een bestaande aanpak, kansen voor opschaling, kenniscirculatie vanuit het project en innovatieve kwaliteit.

De jury heeft de volgende initiatieven genomineerd.

Talent IT Twente

Dit project helpt studenten al in een vroeg stadium aan een bijbaan bij een aantal aangesloten bedrijven. Student en bedrijf werken vervolgens samen aan vraagstukken en talenttekorten in de beroepspraktijk. De opleidingen nemen op hun beurt nieuwe modules op in hun curricula waarin deze vraagstukken zijn verwerkt.

Cleantech Center

Cleantech Center neemt de vraag van klanten serieus en focust zich op het bevorderen van duurzame werkwijzen en producties door organisaties. Het koppelt bedrijven met een vraagstuk op het gebied van duurzaamheid aan studenten mbo, hbo en wo en scholieren uit het vo. In challenges pakken studenten, samen met bedrijven, duurzaamheidsvraagstukken aan. Inmiddels zijn er meer dan 180 van dit soort challenges gehouden die de nodige kennis en oplossingen hebben opgeleverd voor het mkb.

Young Professional Community Logistiek

Tijdens de YPC van KennisDC Logistiek komen studenten en young professionals uit verschillende opleidingen en logistieke MKB bij elkaar om te leren en te innoveren. Het idee hierachter is ontstaan vanuit de gedachte dat young professionals bij kleine logistieke bedrijven vaak intern geen sparringpartner hebben als het gaat om technische en/of it- innovaties. Op deze manier kunnen ze zich toch spiegelen aan andere ervaringen en zorgen ze met elkaar voor een innovatieversnelling in het bedrijfsleven.

Betonstaal

De bouw is flink in beweging: veel werk, te weinig goed opgeleid personeel en de druk van klimaatvraagstukken. De samenwerkingspartners van Betonstaal willen met dit project een dubbele slag slaan: het realiseren van mbo-opleidingen op de niveaus 2, 3 en 4 én zorgen dat de opleidingen de juiste mensen afleveren, met de kennis, vaardigheden en soft skills waar de huidige markt om vraagt. Een kennisplatform vormt de schakel tussen opleiding en bedrijven. Daarop wordt kennis en informatie uitgewisseld en een toekomstbestendige sector gecreëerd.

Cybercrimineel

Het is de nachtmerrie van iedere ondernemer: gehackt worden waardoor je bedrijf plat ligt. En toch zijn mkb’ers relatief vaak slachtoffer van cybercriminaliteit. Binnen dit project sporen studenten als ‘mystery guest’ in mkb-bedrijven de kwetsbaarheden op, analyseren ze en dragen vervolgens een oplossing aan. ’Harde ict-kennis’ wordt zo geïntegreerd met kennis van gedrag en werkwijzen binnen de ondernemingen. Daarmee dragen ze heel concreet bij aan de veiligheid van ondernemers en hun omgang met alle mogelijke data.

‘Meerwaarde voor het mkb’ is deze keer het thema van de Pro-motor Award, een initiatief van Katapult. Juryvoorzitter Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, bepaalt met Claudia Reiner, Ronald Kleijn, Carl Rohde, Nienke Meijer en Paul Veger welke samenwerking de grootste meerwaarde voor het mkb oplevert. Het beste idee, met de meeste impact voor het mkb, wint! De prijsuitreiking op 6 februari zal plaatsvinden bij Startup Village in Amsterdam. Aanmelden kan hier.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK