Hoger onderwijs neemt eerste maatregelen om coronavirus in te dammen

Nieuws | de redactie
11 maart 2020 | Het coronavirus begint gevolgen te krijgen voor het hoger onderwijs. Steeds meer bijeenkomsten worden afgelast en vanuit studenten en medewerkers zwelt de roep aan om instellingen tijdelijk te sluiten.
De TU/e – Foto: John Lord

Vandaag gaat Nederland de veertiende dag in sinds de eerste patient werd vastgesteld met het coronavirus. Het RIVM telt inmiddels 503 besmettingen, dat zijn er 121 meer dan gisteren. Ondertussen verklaart de Wereldgezondheidsorganisatie het coronavirus vandaag tot pandemie. Ook het hoger onderwijs ontkomt niet aan de gevolgen van het coronavirus, wat onder andere blijkt uit het feit dat steeds meer bijeenkomsten worden afgelast.

Brabants hoger onderwijs schrapt bijeenkomsten

In Brabant, waar gisteren werd opgeroepen tot zeven dagen sociale onthouding, is de situatie het snelst aan verandering onderhevig. De TU/e heeft roept medewerkers op zoveel mogelijk thuis te werken en heeft alle evenementen van de universiteit afgelast. Dit betreft diploma-uitreikingen, het Studium Generale en sociale activiteiten van studieverenigingen.

Tilburg University volgt de oproep van de Noord-Brabantse burgemeesters op door organisatoren van evenementen te vragen in ieder geval kritisch te kijken of deze wel door moeten gaan en sluit tot en met maandag 16 maart het sportcentrum. De andere grotere onderwijsinstelling in Brabant, hogeschool Fontys, heeft gisteren aan de medewerkers laten weten dat alle bijeenkomsten die los staan van het onderwijs worden geannuleerd, tenminste tot volgende week maandag 16 maart.

Andere hogescholen in Brabant blijven eveneens onderwijs verzorgen. Dat komt ook omdat bekostigde onderwijsinstellingen niet zomaar hun onderwijs kunnen staken, schrijft de Vereniging Hogescholen op hun website. “Er is momenteel geen aanleiding om (hoge)scholen te sluiten. De lokale GGD kan in overleg met de lokale autoriteiten adviseren om een onderwijsinstelling – of een deel daarvan – te sluiten. Zonder advies van de GGD of besluit van de burgemeester moeten onderwijsinstellingen op grond van de bekostigingsvoorwaarden onderwijs verzorgen.”

Ministerie: volg richtlijnen RIVM

Vele ogen zijn de afgelopen dagen gericht op het ministerie van OCW, dat gisteren een open brief aan koepels en vakbonden stuurde over de situatie. Daarin roept het ministerie op de richtlijnen van het RIVM te volgen. Het ministerie heeft in principe geen bevoegdheid om instellingen (tijdelijk) te sluiten vanwege een noodsituatie. Dat kunnen alleen de lokale autoriteiten in de betreffende veiligheidsregio. Instellingen kunnen uiteraard wel zelf beslissen om aanwezigheidsplichten (tijdelijk) op te heffen.

Dat betekent niet dat het coronavirus helemaal geen effect heeft op de agenda van de minister van onderwijs. Zo is er vandaag een bijeenkomst in Tivoli Vredenburg Utrecht afgelast waar minister Van Engelshoven zou spreken. Hier zou een nieuwe universitaire samenwerking tussen de Young Academies TU-Eindhoven, De Universiteit Wageningen en de Universiteit Utrecht gelanceerd worden. Het Onderwijs-kennisfestival dat morgen in de Hoftoren, voor de hele onderwijssector, wordt georganiseerd is vooralsnog is deze bijeenkomst nog niet afgelast.

Petities roepen op tot sluiting instellingen

Inmiddels roeren verontruste studenten en docenten zich. Zo zijn drie  Italiaanse studenten van de Universiteit Maastricht een petitie gestart met de oproep om de universiteit te sluiten. Zij vrezen dat de uitbraak hier in Nederland net als in hun thuisland helemaal uit de hand loopt. Een Italiaanse studente van de UvA is ook een online petitie gestart om de Amsterdamse universiteit snel te sluiten. Volgens Naomi Di meo is de situatie nu nog hanteerbaar in Nederland en moet voorkomen worden dat Nederland Italië achternagaat. De petitie is inmiddels ruim 1500 keer ondertekend.

Vorige week waren het nog de Groningse studenten van Vindicat die de toorn van veel Nederlanders op zich hadden gelaten door af te reizen naar een skigebied in Noord-Italië. Vooralsnog lijkt dit een storm in een glas water te zijn. Volgens de laatste cijfers van het RIVM is er in heel de provincie Groningen nog geen enkele coronabesmetting gemeld. Daarmee is Groningen overigens ook de enige coronavrije provincie.

Morgen debatteert de Kamer met minister Bruins over de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus, dan zal ongetwijfeld dit onderwerp ook aan de orde komen. Vooralsnog lijkt het er niet op dat Bruins daarbij zijn collega’s Van Engelshoven en Slob de bal toe zal spelen.


Update (12 maart 2020): Het Universitair Medisch Centrum Groningen maakte gisteravond bekend alle onderwijsactiviteiten in het academisch ziekenhuis te staken tot 4 april. Medewerkers van het UMCG wonen voorlopig geen promotieplechtigheden bij in de aula van de universiteit. De website meldt dat waar mogelijk online onderwijs en online verbindingen worden ingezet. Woensdag gaf het Leids Universitair Medisch aan colleges met patiëntencontact te staken, en mogelijk meer van het onderwijs dat gegeven wordt door zorgprofessionals. Ook het Erasmus MC schrapt colleges met meer dan 30 studenten en die met patiëntencontact, en het Amsterdam UMC heeft besloten colleges af te gelasten. Door een gebrek aan mondkapjes mogen co-assistenten in het Maastricht UMC niet meer assisteren bij operaties.

Na Italië, Albanië en Oekraïne hebben nu ook Oostenrijk en Denemarken besloten alle scholen te sluiten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK