Kennissector gaat op slot door coronacrisis

Nieuws | de redactie
16 maart 2020 | Universiteiten en hogescholen beperken toegang of sluiten deze week volledig, ook onderzoeksinstituten gaan mee in deze beweging. Wie de afgelopen maanden hard heeft gewerkt om een beursaanvraag in te dienen moet zich waarschijnlijk opmaken voor een lange zit.
Hoofdgebouw Vrije Universiteit – Foto: ScienceGuide

Als ze al niet thuis blijven zullen veel medewerkers van hogescholen, universiteiten en onderzoeksinstituten vandaag voor de voorlopig laatste keer naar kantoor of het lab komen. Nu het kabinet heeft afgekondigd dat ook scholen, kinderdagopvang en grote delen van het sociale leven op slot gaan heeft dit ook gevolgen voor het beleid van instellingen.

Gisteravond werd al duidelijk dat een aantal universiteiten de gebouwen deze week sluit, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen, de Vrije Universiteit. Anderen zoals Maastricht University vragen hun medewerkers zo veel mogelijk thuis te werken en of zij, mochten zij op de instelling moeten zijn, social distancing toe willen passen. Ook de eerste hogescholen sluiten deuren, zo sluit Saxion vanaf dinsdag 17 maart alle gebouwen. Eerder sloot NWO al het instituut DIFFER op de Eindhovense campus en vanaf dinsdag is ook een aantal instituten van de KNAW gesloten zo bevestigt hun woordvoerder. Ook SURF sluit kantoren, met behoud van dienstverlening.

Dat betekent in ieder geval dat op veel plaatsen promoties, oraties en andere academische plechtigheden zullen worden uitgesteld. Ook tentamens en andere onderwijsverplichtingen schuiven op naar een later moment of komen te vervallen.

Geen interviews voor beursaanvragen

Alhoewel NWO-commissies de aankomende weken nog wel online vergaderingen houden, zijn de interviews met onderzoekers die een beursaanvraag hebben gedaan in ieder geval voor een aantal maanden uitgesteld. “NWO ziet op dit moment geen andere mogelijkheid,” laat de organisatie weten via een bericht op hun site (Engels).

NWO maakt dit onderscheid omdat: “spanning/druk geen rol speelt [bij vergaderingen van beoordelingscommissies,” en wel bij interviews. Hoogleraar Martijn Wieling (RUG) stelde daarop via zijn persoonlijke Twitter-account voor de interviews maar in zijn geheel achterwege te laten. De reactie van NWO daarop is in beginsel positief. “Bijzondere omstandigheden vragen om creatieve oplossingen en we werken hard aan het in beeld brengen van mogelijkheden.”

In reactie op vragen van ScienceGuide geeft een woordvoerder van NWO aan dat “deze week uitgezocht wordt of het schrappen van de interviews mogelijk is, en vooral wat de haken en ogen van zo’n besluit zouden zijn.” Voor de Vidi beurzen zijn bijvoorbeeld nog geen interviews gedaan maar voor de Veni wel. Dat laatste zou voor oneerlijkheid in het besluitproces kunnen zorgen.

Regieorgaan SIA laat weten de lijn van NWO te volgen en eveneens “voor kleinere bijeenkomsten te onderzoeken of er een digitaal/op afstand alternatief is.” Maandag informeert Regieorgaan SIA de hogescholen over de genomen maatregelen en wat dit voor hen betekent. Ook ZonMw geeft in reactie op vragen van ScienceGuide aan het beleid van NWO te volgen.


Het ministerie van OCW heeft een lijst met veelgestelde vragen opgesteld. 

Update (17 maart 2020): Op de site van NWO valt te lezen dat het besluit is genomen de interviewrondes uit te stellen voor enkele maanden. Over het openen van nieuwe calls wordt binnenkort besloten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK