Krijgen studenten ook financiële steun voor de gevolgen van de coronacrisis?

Nieuws | de redactie
19 maart 2020 | Studenten worden ook financieel geraakt door de coronacrisis. De LSVb en FNV Young & United roepen werkgevers op om voor studenten en de flexibele schil werktijdverkorting aan te vragen.
Bijbanen zijn een belangrijke inkomstenbron voor studenten

Afgelopen maandag kondigde premier Rutte steunmaatregelen aan voor zowel werkgevers als zzp’ers die vanwege de coronacrisis zonder werk komen te zitten, maar voor studenten zijn er geen specifieke maatregelen. Studenten zijn vaak afhankelijk van flexibele bijbanen om rond te komen. LSVb-voorzitter Alex Tess Rutten: “Het is aan de werkgever of die ook voor de flexibele schil werktijdverkorting aanvraagt. Als je een 0-urencontract hebt, dan kan je werkgever in principe voor het gemiddelde aantal uren dat je normaal werkt compensatie aanvragen. Maar dat is niet wat wij nu zien gebeuren.” Daarom roepen LSVb en FNV Young & United werkgevers vanmiddag op dit wel te doen.

Stagesvergoeding vervalt

Studenten lopen bovendien andere inkomsten mis, ziet Rutten. “We horen ook van studenten die worden ontslagen van hun stage. Die paar honderd euro stagevergoeding was vaak net voldoende om rond te komen in de maand. Studenten moeten ook nu gewoon hun huur en collegegeld betalen en boodschappen doen. Het kan niet zo zijn dat studenten als gevolg van de coronacrisis zelf de rekening betalen en nog meer moeten gaan lenen”.

De LSVb en FNV hopen dat doorbetaling van loon uit bijbanen kan voorkomen dat studenten extra moeten lenen. Op het moment worden geen gesprekken met DUO gevoerd over regelingen rondom de studieleningen, maar Rutten geeft aan dat ze in een later stadium zeker zal gaan spreken over compensatie van studievertraging.

Vanmiddag in het overleg met OCW en de koepels zal ze een soepeler regeling rond collegegeld voorstellen. “Op dit moment worden studenten meteen uitgeschreven als ze niet op tijd voldoen aan de collegegeldbetaling. We zouden kunnen zeggen dat we dat nu niet meer doen.” Tegelijkertijd probeert de LSVb het gesprek met woningcorporaties te openen over een soepeler omgang met de betaling van huur door studenten.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK