Rutte: Hogescholen en universiteiten blijven open

Nieuws | door Frans van Heest
12 maart 2020 | Het Nederlandse hoger onderwijs wordt niet gesloten, heeft het kabinet laten weten. Grootschalige hoorcolleges moeten online worden aangeboden, is het dringende advies van het kabinet.
Bruno Bruins, Mark Rutte en Jaap van Dissel (RIVM)

[Let op!] Inmiddels is het beleid aangescherpt, deze berichtgeving is verouderd. Bericht hieronder is meer actueel.

Tot eind van de maand geen fysiek onderwijs op hogescholen en universiteiten

Het hoger onderwijs blijft open, wel wordt door het kabinet dwingend geadviseerd aan hogescholen en universiteiten om hoorcolleges online aan te bieden. Dit heeft Mark Rutte in een ingelaste persconferentie laten weten. Musea en concertzalen gaan wel dicht en alle andere bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast.

Dringend advies

Het onderwijs gaat niet dicht, zei Rutte. Wel komen er specifieke maatregelen voor het hoger onderwijs. “Voor de instellingen van hbo en de universiteiten geldt dat zij grootschalige hoorcolleges het beste online kunnen aanbieden. Wij denken dat je daarmee er ook voor kunt zorgen dat je in ieder geval onder de grens van de honderd komt. Ons dringende advies is dus om grootschalige hoorcolleges online aan te bieden.”

Ook voor de andere onderwijssectoren po, vo, en mbo ziet het kabinet geen reden om scholen te sluiten. “De reden is dat daar weinig besmettingen zijn en de omgeving op die scholen is ook minder internationaal en jongeren – dat weten we – dat is niet de groep met de hoogste risico’s.”

Sluiting scholen helpt niet voor bestrijden crisis

Volgens de premier wordt het onderwijs niet gesloten omdat hier juist de zorg onder te lijden zou hebben. “Wat ons daar ook tegenhoudt is dat de maatschappelijke gevolgen heel groot zouden zijn als ouders – omdat de kinderen thuis zijn – dan thuis moeten blijven. Veel ouders die werken op de plekken waar wij ze heel hard nodig hebben. In de ziekenhuizen, bij de GGD, de politie en de brandweer. En bij al die andere organisaties die voor Nederland heel belangrijk werk doen.”

Toch heeft Rutte ook wel begrip voor de zorgen vanuit het onderwijs. “Ik begrijp heel goed dat er zorgen leven op scholen. Dat snap ik, maar het sluiten van scholen, dat draagt op dit moment heel weinig bij aan de bestrijding van de crisis. En wanneer je het toch zou doen en de ouders in veel gevallen thuisblijven zouden de effecten heel groot zijn.”

De premier sprak daarom ook het onderwijzend personeel aan. “Ik doe een beroep op de leraressen en leraren. De risico’s zijn redelijk beperkt. Het risico van de scholen sluiten voor het functioneren van belangrijke sectoren zou groot zijn. Ik hoop dat jullie daar begrip voor hebben.”

Open dagen massaal afgelast

Inmiddels laten hogescholen en universiteiten uit het hele land weten dat hun open dagen de aankomende tijd worden afgelast. Een aantal instellingen was eerder deze dag al tot die conclusie gekomen. Een belangrijk argument hierbij is eveneens dat studenten uit het hele land afkomen op deze bijeenkomsten. Instellingen passen op verschillende manieren een mouw aan de situatie. De een kiest voor het verzetten, maar bijvoorbeeld de Universiteit van Amsterdam kiest er voor om (delen van) het programma online aan te bieden.


Update: donderdagavond hebben het ministerie en de koepels samen besloten geen fysiek onderwijs meer te geven, campussen blijven open voor werknemers.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK