Hester Bijl nieuwe rector Universiteit Leiden

Nieuws | de redactie
23 april 2020 | Vanaf begin volgend jaar heeft de Universiteit Leiden een nieuwe rector: huidig vice-rector Hester Bijl. Carel Stolker, die nu momenteel het rectoraat en het voorzitterschap combineert, gaat per februari 2021 met emeritaat.
Het huidige college van bestuur van de Universiteit Leiden: met Hester Bijl (midden), Martijn Ridderbos (links) en Carel Stolker (rechts) – Foto: Universiteit Leiden

Hoogleraar numerieke wiskunde Hester Bijl (1970) neemt op 8 februari 2021 het ambt van rector over van Carel Stolker. Sinds 2016 is Bijl vice-rector en in deze functie speelde zij een grote rol bij de vestiging van sterrenkundig instituut SRON in Leiden en begeleidde ze het proces van de Instellingstoets Kwaliteitszorg. Het is voor de tweede keer dat een oud-bestuurslid van De Jonge Akademie rector wordt van een Nederlandse universiteit.

“Hester is een echte doener, ze is als geen ander in staat om dingen voor elkaar te krijgen,” zegt Stolker over zijn huidige collega tegen ScienceGuide. Hij wijst daarbij onder andere op de prestaties op het Leiden Bio Science Park waar de universiteit samen met de Hogeschool Leiden en andere kennisinstellingen samenwerkt.

Hij noemt het een mooie bijkomstigheid dat de oudste universiteit van het land nu voor het eerst een vrouwelijke rector heeft. Met een knipoog naar emeritus hoogleraar universiteitsgeschiedenis Willem Otterspeer zegt hij daarbij: “Nog mooier is dat de drie oude dames, de drie oudste universiteiten van het land te weten Leiden, Amsterdam en Groningen, straks alledrie een vrouw aan het roer hebben.”

Einde voorzitter-rector combinatie

De Leidse universiteit combineert al sinds 2005 het rectoraat en het voorzitterschap. De afgelopen tijd volgden ook de TU Delft met de dubbelpositie van Tim van der Hagen en vanaf aanstaande oktober heeft ook Tilburg University een bestuurder met twee functies: huidig commissaris van de Koning Wim van de Donk. Ook bij het andere lid van de Leiden-Delft-Erasmus Alliantie wordt nagedacht over een rector-voorzitter, hetgeen meespeelde in de beslissing van voormalig voorzitter Kristel Baele om niet op te gaan voor een tweede termijn.

In Leiden is nu besloten om toch weer te gaan voor twee functies, zo valt te lezen in het bericht op de website van de instelling. “De Raad van Toezicht heeft na uitvoerig overleg besloten om dit besturingsmodel te wijzigen omdat de rol van rector-voorzitter in de loop van de jaren steeds zwaarder is geworden. Dit komt onder meer door de toenemende complexiteit van het universitaire bestel en het belangrijker worden van strategische samenwerkingsverbanden.”

Huidig rector Stolker licht dat verder toe. “Beide varianten hebben hun voordelen. Wij merkten dat het onder andere op het niveau van de landelijke samenwerking bij de VSNU af en toe onhandig was wie bij welke vergaderingen aanwezig moest zijn.” Ook wijst hij op het relatief grote beslag dat het representatieve gedeelte van de functie legt op een rector-voorzitter. “Als je een voorzitter en een rector hebt dan kun je in de agenda nog wat evenementen verdelen.”

De beëdiging van Bijl moet dus nog even op zich wachten en Stolker hoopt dan ook dat de coronamaatregelen tegen die tijd opgeheven zijn. “Dan kan ik mijn gewaardeerde collega zelf de ambtsketting omhangen, en kan ik haar een grote knuffel geven om haar te feliciteren.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK