Deadline voor open science deal met Elsevier uitgesteld

Nieuws | de redactie
6 mei 2020 | Het is de VSNU, NFU, NWO en Elsevier niet gelukt om voor de aangekondigde datum van 1 mei tot een overeenkomst te komen. Onlangs werd de werkgroep aangekondigd die op de achtergrond meedenkt over de randvoorwaarden van het open science beleid bekendgemaakt.
Foto: ActuaLitté (CC BY-SA 2.0)

Al meer dan twee jaar lopen er nu onderhandelingen met uitgever en databedrijf Elsevier over een nieuw contract met de kennisinstellingen. Afgelopen december kondigden de onderhandelaars, VSNU, NFU en NWO, en Elsevier aan tot een Memorandum of Understanding te zijn gekomen en gaven zij zichzelf tot 1 mei om tot een uiteindelijke deal te komen.

Aangezien er in tijden van corona geen mogelijkheid meer is voor een ‘benen-op-tafel-sessie’ zoals eerder dit collegejaar, vroeg ScienceGuide de partijen medio april of de streefdatum nog steeds 1 mei was. Destijds was het antwoord van de woordvoerder van Elsevier: “De afronding van de contractbesprekingen tussen de VSNU, NWO, NFU en Elsevier loopt ook in deze tijden van het coronavirus door. Het proces en de gesprekken vorderen gestaag. Er wordt nog altijd ingezet op een overeenkomst vóór 1 mei.”

Elsevier biedt open access in ruil voor metadata

Afgelopen vrijdag brachten de partijen naar buiten dat de ‘ongekende wereldwijde gezondheidscrisis’ toch reden is voor een korte extensie op deze deadline. Die zal worden gebruikt om tot een ‘definitieve deal’ te komen. Een harde deadline is er deze keer niet. De partijen spreken wel van een deal die ‘wereldwijd de eerste in zijn soort is’, wat nieuwsgierig stemt naar de inhoud.

Open science werkgroep bekend

In december kondigde de VSNU, NFU en NWO ook aan dat er een werkgroep ingesteld zou worden die aan de overeenkomst zou werken. Die werkgroep heeft inmiddels een bredere opdracht gekregen en formuleert onder andere principes en condities waarop derden gebruik kunnen maken van metadata van wetenschappelijke output. De werkgroep adviseert momenteel de onderhandelaars met Elsevier, met rector en voorzitter van de TU Delft Tim van der Hagen als hoofdonderhandelaar.

De totstandkoming van deze werkgroep liet een tijd op zich wachten. Pas begin maart was er sprake van een eerste bijeenkomst van de groep die aanvankelijk niet openbaar zou worden gemaakt. Op aandringen van meerdere kanten, naar verluidt ook vanuit de werkgroep zelf, zijn de opdracht en samenstelling inmiddels wel bekendgemaakt op de website van de VSNU.

In het document valt te lezen dat de ‘Dutch Taskforce on Responsible Management of Research Information and Data’ bestaat uit maar liefst elf leden en wordt voorgezeten door rector van de UvA Karen Maex en de Utrechtse decaan, en oud directeur van het eScience Center, Wilco Hazeleger. De taskforce rapporteert binnen de VSNU aan de stuurgroep rectoren.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK