Duurzaam gewas Andes Lupine in Europese spotlight

Nieuws | de redactie
13 juli 2020 | Een grootschalig onderzoeksproject naar de teelt, opbrengst en verwerking van Andes Lupine is door de Europese Commissie aangemerkt als success story. De Hanzehogeschool en de WUR zijn belangrijke partners in het project.
De Andes Lupine

In 2016 wees de Europese Commissie een aantal onderzoeksprojecten aan voor het zogenaamde Fast Track to Innovation. Dit programma beoogt belangrijke initiatieven die aansluiten bij de missie van de EU sneller op de markt te krijgen en publieke en private partijen dichter bij elkaar te brengen. Afgelopen september werden de opbrengsten van het project gepresenteerd in Brussel bij de European Research and Innovation days.

Een aantal van de projecten is zichtbaar in de smaak gevallen bij de Europese Commissie en aangemerkt als ‘success story’, een titel die slechts vijf procent van de projecten krijgt. Onder de projecten met dit predicaat prijkt dit jaar het zogenaamde LIBBIO project. Daarin werken veertien partners, waaronder de Hanzehogeschool en de WUR, samen in een project dat beoogt de teelt, opbrengst en verwerking van het gewas Andes Lupine te verbeteren.

Interview met lector Rob van Haren (Hanze) over het project

De Andes Lupine is een interessant gewas omdat het in de eerste plaats goed gedijt op arme grond. Bovendien is het rijk aan onder andere hoogwaardige eiwitten, vezels en andere voedingsstoffen. De extractie (bioraffinage) van deze grondstoffen is nog een uitdaging, en is dus ook het vraagstuk waar de partners zich aan hebben gewaagd in het onderzoeksproject. De grondstoffen zijn onder andere geschikt voor toepassingen in de cosmetica (crèmes en lippenstift) en voedingsmiddelen (zuivel- en vleesvervangers) en houtlijmen.

Een van de andere doelstelling van het onderzoekproject is of Andes lupine geschikt gemaakt kon worden voor de Europese akkerbouw. Er is een nieuwe soort ontwikkeld die naar verwachting in december 2020 wordt opgenomen in de Europese rassenlijst. De eerste zaden zullen in al in 2021 hun weg naar tuinders vinden, zo valt te lezen op de pagina van de Europese Commissie. Daarmee draagt het project op korte termijn al bij aan de transitie naar duurzame landbouw, maar ook aan de voedseltransitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten.

Het is niet de eerste keer dat een onderzoeksproject van een Nederlandse hogeschool aangemerkt wordt als success story. In 2018 werd het internationale ESSENCE project waarin de Hogeschool Utrecht participeerde aangewezen als success story. Het LIBBIO-project loopt tot maart 2021. In het voorjaar van 2021 worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK