Hoofdredacteur Sicco de Knecht verruilt ScienceGuide voor Universiteit Utrecht

Nieuws | de redactie
3 juli 2020 | Binnenkort neemt Sicco de Knecht afscheid van ScienceGuide. Per 1 september begint hij aan zijn nieuwe functie binnen het Open Science team van de Universiteit Utrecht.
Sicco de Knecht bij de Nationale Wetenschapsquiz 2019 – Foto: Jan Boeve

Sicco de Knecht (32) vertrekt na vier jaar als hoofdredacteur van ScienceGuide. Hij treedt per 1 september toe tot het Open Science team van de Universiteit Utrecht. “Onder zijn hoofdredactie is ScienceGuide scherper en relevanter geworden”, zegt directeur Gijs Schooten. “Niet alleen de ingewijden binnen het hoger onderwijs en de wetenschap lezen ScienceGuide, juist medewerkers en studenten binnen de instellingen hebben ons de afgelopen jaren steeds beter weten te vinden. Niet voor niets is het lezersaantal in de afgelopen periode verdrievoudigd.”

“Uiteraard nemen wij als redactie onze nieuwsfunctie heel serieus,” zegt De Knecht, “maar minstens zo belangrijk zijn de waardevolle bijdragen die lezers de afgelopen jaren geleverd hebben in de vorm van analyse en opinie. Het hoger onderwijs en de wetenschap zijn erbij gebaat een plek te hebben waar politiek en praktijk, hogeschool en universiteit met elkaar de dialoog aan kunnen gaan. Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van een ontzettend leuke redactie. Samen hebben we geschreven over belangrijke onderwerpen zoals #MeToo, selectie in het onderwijs en werkdruk.”

Open Science

Per 1 september zal De Knecht toetreden tot het Open Science programmateam van de Universiteit Utrecht dat onder leiding staat van vice-rector en hoogleraar Open Science Frank Miedema. “Al sinds mijn promotie spreekt dit gedachtegoed mij erg aan. Het is mijn overtuiging dat onderwijs en onderzoek beter kunnen en beter moeten, het moet opener, en we moeten de dialoog met de samenleving continu aangaan.”

Hij kan daarbij putten uit een brede ervaring op het gebied van open access, erkennen en waarderen en vele andere aspecten van open science in de breedste zin van het woord. “Tot nu toe heb ik deze ontwikkelingen als buitenstaander gevolgd, nu is het tijd om er ook van binnenuit een bijdrage aan te leveren. De vele inzichten die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, van het praktijkgericht onderzoek tot aan de wetenschapsfilosofie, wil ik daarin meenemen. Ik wil graag bijdragen aan de omslag die de Universiteit Utrecht als voorloper op het gebied van open science aan het maken is.”

ScienceGuide zoekt een nieuwe hoofdredacteur


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK