Hugo de Jonge en Jaap van Dissel waarschuwen studenten en koepels

Nieuws | de redactie
30 juli 2020 | De minister van Volksgezondheid heeft er bij de VSNU en Vereniging Hogescholen op aangedrongen dat zij studenten erop moeten wijzen dat zij een belangrijke rol spelen in het voorkomen van de verspreiding van corona.
Jaap van Dissel bij de persconferentie op 29 juli

Nu er in Rotterdam een cluster is ontstaan met covid-gevallen onder studenten, heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge besloten om in overleg te treden met de Vereniging Hogescholen en de VSNU. Hij attendeert de koepels erop dat studenten een belangrijke rol spelen in het voorkomen van de verspreiding van het virus.

Besloten studentenborrel

De Jonge schrijft aan de Kamer dat in Rotterdam al een aantal clusters zijn ontstaan onder studenten. “Er is sprake van een toenemend aantal positief geteste Rotterdamse jongeren, waaronder studenten. Uit bron- en contactonderzoek is gebleken dat het virus zich heeft kunnen verspreiden tijdens een besloten studentenborrel.”

De minister schrijft dat de betrokken studenten daar ook op aangesproken zijn. “De voorzitters van de studentenverenigingen zijn hierop aangesproken.” Maar ook de koepels VH en VSNU worden door De Jonge op hun verantwoordelijkheid gewezen. “Tevens heb ik de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en de Vereniging Hogescholen (VH) gevraagd om de universiteiten en hogescholen, hun studenten en verenigingen te wijzen op hun verantwoordelijkheid en belangrijke rol bij het voorkomen van een verdere verspreiding van het virus. Te meer met het oog op de opstart van het nieuwe studiejaar.”

Clusters onder studenten

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft onder leiding van Jaap van Dissel aan het kabinet geadviseerd om nadrukkelijk bij studenten te benadrukken dat de 1,5 meter van cruciaal belang is, zeker met de komende introductieweken. Dit zegt het OMT omdat de verschillende GGD’s clusters zien onder studenten. Het kabinet heeft in reactie op dit OMT-advies laten weten dat “sleutelfiguren in specifieke gemeenschappen worden benaderd om hun bijdrage te leveren aan de boodschap dat grootschalige bijeenkomsten zoals studentenbijeenkomsten niet wenselijk zijn.”

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK