Inholland gaat meer samenwerken met bedrijfsleven

Nieuws | de redactie
7 september 2020 | Bij de opening van het hogeschooljaar van Inholland presenteerde Bart Combée zich als de nieuwe bestuursvoorzitter aan studenten en medewerkers. Ondernemerschap en samenwerking met het bedrijfsleven zullen belangrijk aandachtsgebieden worden.
Bart Combée tijdens de opening van het hogeschooljaar

Aanvankelijk zou minister Carola Schouten van Landbouw , Natuur en Voedselkwaliteit het hogeschooljaar van Inholland openen, maar die moest door ziekte helaas afzeggen. Inholland had niemand minder dan minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven bereid gevonden om haar te vervangen. Zij en bestuursvoorzitter Combée kennen elkaar al jaren, want zij hebben samen in het campagneteam gezeten van Hans van Mierlo (D66) voor de verkiezingen van 1994.

“Studenten passen zich ongelofelijk creatief aan”

Van Engelshoven zei blij te zijn dat studenten zich snel kunnen aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. “Je ziet dat studenten ongelofelijk creatief zijn en zich aanpassen aan deze tijd. Zij zijn heel erg op zoek naar wat wel kan. De veerkracht die jongeren laten zien is voor ons allemaal heel leerzaam.” De minister ziet ook dat er veel creatieve oplossingen worden gevonden om met deze uitdagingen om te gaan in hoger onderwijs. “Het is nu heel moeilijk om onderwijs aan te bieden. Ik zie hoe knap men bezig is om studenten zo goed mogelijk op te vangen. Wij hebben met elkaar afgesproken dat de eerstejaars goed moeten kunnen landen, een band kunnen opbouwen met hun instelling en dat ze elkaar goed leren kennen. Het is belangrijk dat jonge mensen die ontmoetingen blijven hebben.”

De minister benadrukte daarbij dat onderwijs zo veel meer is dan cognitie. “Mooi onderwijs ontstaat juist tussen de interactie van mensen. Ik ben dan ook blij dat hogescholen erin slagen om binnen de beperkingen zo veel mogelijk mensen in huis te hebben. Ik heb ook heel veel studenten gesproken die zo blij waren dat ze onderwijs kregen: ‘Ik mocht naar college, ik mocht weer komen.’”

Voorzitter Combée heeft na een paar dagen in functie te zijn een goede eerste indruk. “Het is natuurlijk een ingewikkelde periode, waarbij we alle creativiteit moeten aanwenden om studenten zo veel mogelijk op locatie onderwijs aan te bieden. Dat vraagt technische inventiviteit en flexibiliteit van studenten, maar ook van docenten. Ik hoop dat we hiervan gaan leren. We zijn nog niet van corona af, maar als dat zo is, dan hoop ik dat er van het noodgedwongen snelle innoveren en creatief zijn iets beklijft voor het onderwijs van de toekomst.”

Meer samenwerking met bedrijfsleven

Combée kan putten uit een uitgebreid register. “Van het bedrijfsleven stapte ik over naar de gezondheidszorg, de Consumentenbond en zo verder. Iedere keer sprong ik weer in het diepe, want iedere keer moest ik weer iets gaan doen wat ik niet eerder had gedaan. Nu verheug ik mij enorm op het hbo-onderwijs met al die slimme professionals en studenten. Ik word bestuursvoorzitter én student, omdat ik ga leren van deze baan.”

Daarbij is hij voornemens om zijn ervaring te gaan verzilveren.  “Ik ken heel veel sectoren. Die kennis kan ik gebruiken om samen met Inholland de volgende stap te zetten. Door samen te werken met het bedrijfsleven en andere beroepsgroepen kunnen we ervoor zorgen dat het onderwijs nog beter aansluit bij wat de samenleving vraagt.” Daarbij is Combée niet de man die zich in zijn bestuurskamer zal terugtrekken.  “Bestuursvoorzitter, dat klinkt natuurlijk een beetje formeel, maar ik ben een vrij informele en vrij toegankelijke voorzitter. Ik vind het belangrijk dat ik aanspreekbaar ben. Ik vind samenwerken ook ontzettend belangrijk. En ik ben gewoon graag onder de mensen, dus ik vind het leuk om contact te hebben met collega’s en studenten.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK