Redactieteam versterkt met bioloog

Aankondiging | de redactie
23 september 2020 | Irene Faas (24) is toegetreden tot de redactie van ScienceGuide. Zij heeft een bachelor in Biologie behaald in Wageningen en zal haar master Biologie en Wetenschapscommunicatie & Maatschappij binnenkort afronden aan de Universiteit Leiden.
Nieuwe redacteur
Irene Faas: de nieuwe redacteur van ScienceGuide. Foto: Jacintha Merts.

Tijdens haar studie heeft Faas onderzoek gedaan naar de bacterie die cholera veroorzaakt. De nieuwe redacteur heeft daarnaast ervaring als docent op het voortgezet onderwijs. Ook heeft ze journalistieke ervaring opgedaan bij een wetenschapsredactie.

Faas is van plan de exacte studierichtingen meer te belichten op ScienceGuide. “Er gebeurt erg veel in de exacte wetenschappen dat grote maatschappelijke relevantie heeft”. De huidige pandemie is hier een goed voorbeeld van, maar ook klimaatverandering en kunstmatige intelligentie spelen een grote rol in ons leven. “De kennis over al deze onderwerpen is te vinden in de wetenschap.”

Goede wetenschap begint met goed onderwijs. “Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende ontwikkelingen in het hoger onderwijs”, zegt Faas. Dit geldt voor de volledige breedte van de hogescholen en universiteiten: Zowel de resultaten van onderzoek, het verzorgen van onderwijs als de politiek die erachter schuilt.

“Ik vind het belangrijk om iedereen in het hoger onderwijs een podium te geven”, vervolgt ze. “Bij ScienceGuide heb ik de ruimte om dat te doen.” Faas stopt graag een persoonlijke touch in haar stukken. “Het liefst interview ik mensen die zelf onderzoek doen of werkzaam zijn in het onderwijs”, zegt ze. “Wat is de drijfveer van hun onderzoek? En hoe ervaren zij het hoger en wetenschappelijk onderwijs?”

De wisselwerking tussen het verzorgen van onderwijs, het doen van onderzoek en de politiek erachter is diep verweven. “Op universiteiten en hogescholen hebben jonge mensen de kans om gelijk in contact te komen met de kennis die hun toekomst kan bepalen”, zegt Faas. “Hoe dit vorm krijgt, wordt voor een groot deel in Den Haag bepaald.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK