Redactie uitgebreid met communicatiewetenschapper

Aankondiging | de redactie
7 oktober 2020 | Communicatiewetenschapper Eva Baaren (39) komt naast bioloog Irene Faas de redactie van ScienceGuide versterken. Baaren promoveerde in Utrecht en werkte enkele jaren voor het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Afgelopen jaar maakte ze de overstap naar de journalistiek.
Foto: Nico Dros

Als promovendus onderzocht Baaren de menselijke en politieke kant van media-innovaties. In haar proefschrift beschrijft ze hoe botsende belangen de uitrol van HDTV hebben bepaald. Op de onderzoeksafdeling van Beeld en Geluid ervaarde ze zelf hoe het is om te innoveren. Ze bouwde mee aan een digitale infrastructuur voor geesteswetenschappelijk onderzoek.

Een complex project waarin er steeds compromissen moesten worden gevonden. “Geesteswetenschappers, archiefmedewerkers en informatici spreken vaak elkaars taal niet”, voegt de onderzoeker toe. “Het gaat nu beter, maar in de eerste paar jaar heb ik veel bemiddeld.” Lesgeven deed de onderzoeker ook: over filmtheorie, beeldvorming, iPadscholen, onderzoeksmethoden en datakritiek.

De overstap naar de journalistiek zat er volgens Baaren al een tijdje aan te komen: “Ik merkte dat ik steeds vaker journalistieke vragen begon te stellen, ook over de kennissector zelf. Daar komt bij dat ik in het publieke debat vaak geesteswetenschappelijke stemmen mis. Nu kan ik vraagstukken uitzoeken en mensen een podium geven.”

Dat laatste betekent niet dat het kersverse redactielid zich voor ScienceGuide tot het geesteswetenschappelijke domein wil beperken: als ze iets heeft geleerd van interdisciplinair samenwerken, dan is het dat je de wereld pas kunt begrijpen als je perspectieven naast elkaar zet. Daarnaast heeft ze een brede interesse: “Dat spectrum loopt van gendergelijkheid en medemenselijkheid tot aan dierenwelzijn en de ruimtevaart”, vertelt ze.

De komende tijd buigt Baaren zich in ieder geval over het digitale onderwijs. “Er wordt al jaren geëxperimenteerd met blended learning, maar door de pandemie zit alles in een snelkookpan. Veel studenten zijn het zat, maar ik hoor ook positieve verhalen. De vraag is waar we straks zullen uitkomen.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK