Studenten en docenten zijn de dupe van het afschaffen van het BSA

Nieuws | door Frans van Heest
28 oktober 2020 | Tot ieders grote verbazing is het de Kamer gelukt om het bindend studieadvies af te schaffen. De VSNU waarschuwt de nu feestende studenten: zij kunnen hier de dupe van worden en voor docenten dreigt een nog grotere werkdruk.
Lisa Westerveld in de Tweede Kamer

Met een nipte Kamermeerderheid is het gelukt om het bindend studieadvies (BSA) af te schaffen. Een wonderlijke coalitie van GroenLinks samen met FvD, SP, PvdA, D66de CU, DENK, PvdD en alle afsplitsers is het gelukt om een Kamermeerderheid te halen. In de motie roept Lisa Westerveld (GroenLinks) de minister op om met universiteiten en hogescholen in gesprek te gaan om bindend studieadvies niet meer bindend te laten zijn maar slechts een advies. De minister die ook altijd kritisch is geweest op het BSA heeft al laten weten dat zij snel aan de slag gaat met de uitwerking van deze motie.  

We hebben intensief gebeld met politici  

De voorzitter van de LSVb, Lyle Muns laat aan ScienceGuide weten dat er dit weekend nog flink gebeld en gelobbyd is om een Kamermeerderheid voor deze motie te krijgen. “Onze vicevoorzitter, Freya Chiappino heeft heel intensief gebeld dit weekend. Het was ook gewoon een kwestie van goed de feiten op een rij zetten. Ik denk dat veel politici ook niet op het netvlies hadden dat het zo’n ineffectief middel is. Dat hebben we wel duidelijk kunnen maken en dat blijkt ook uit alle onderzoeken.” 

De deze week afzwaaiende voorlichter van de VSNU, Bart Pierik, laat desgevraagd weten dat universiteiten natuurlijk altijd in gesprek willen met de minister, maar plaatst ook kanttekeningen. “Wij zijn natuurlijk altijd bereid om het gesprek aan te gaan over ons onderwijs en onze instrumenten. Het is wel goed om te bedenken dat het BSA een belangrijk instrument is als het gaat om onderwijskwaliteit en studiesucces. Het zorgen dat studenten op de juiste plek zitten, is ook in het belang van de student zelf.”  

Dat klinkt best vrolijk 

We schrappen de B uit het BSA dat klinkt natuurlijk best vrolijk. Ik zag studenten het ook heel erg vieren als een succes, maar weet wel waar je blij mee bent”, zo waarschuwt Pierik de LSVb en het ISO. Dit kan er wel voor zorgen dat studenten nog verder onder druk komen te staan en dat je ook langer als student in een opleiding blijft waar je niet succesvol kunt zijn. Ik vraag mij af welke student daar blij van wordt. 

De VSNU vindt daarom dat er ook boter bij de vis moet komen. Studenten die langer studeren vraagt ook meer capaciteit. “Het heeft weinig zin om een student drie jaar te laten worstelen en dat die alsnog moet stoppen met de opleiding. Het BSA is wel een belangrijk instrument voor studiesucces en overigens ook voor werkdruk. Op het moment dat meer mensen doorstuderen en het toch niet halen dan voert dat de werkdruk op voor docenten. Als je het als politiek belangrijk vindt dat studenten langer in de opleiding kunnen blijven, dan zal er ook iets aan de capaciteit gedaan moeten worden.” 

De voorzitter van de LSVb zegt dat de minister nu ook een belofte heeft gedaan. “De minister heeft gisteren gezegd dat zij voor de verkiezingen nog met een reactie gaat komen op de aangenomen motie. En daarmee wil zij deze maatregel ook in werking laten treden. Wij zouden namelijk heel erg graag zien dat voor de verkiezingen werk wordt gemaakt om het BSA niet meer bindend te laten zijn.”  

Er gaat nu een nieuwe generatie langstudeerders ontstaan  

De Vereniging Hogescholen heeft nog geen standpunt geformuleerd over deze aangenomen motie, maar de voorzitter van Hogeschool Rotterdam, Ron Bormans waarschuwt de politiek, zo laat hij weten aan ScienceGuide. “De motie roept de minister op in overleg te gaan. Laten we dat maar eens afwachten. Er is veel evidentie dat een BSA in bepaalde pedagogisch didactische settingen goed werkt. 

Er gaat nu een nieuwe generatie langstudeerders ontstaan, zo waarschuwt de Rotterdamse hbo-bestuurder de politiek. “Er wordt in politieke kringen veel te uniform en eendimensionaal gedacht over het BSA. Verdiep je alstublieft, ook in de positieve effecten, is zijn oproep aan de politiek. Het is niet verstandig alles op die grote hoop van ‘rendementsdenken‘ te dumpen.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK