Het Rotterdamse onderwijs gaat achter de docenten staan

Nieuws | de redactie
16 november 2020 | Het gezamenlijke Rotterdamse onderwijs van po tot wo verwerpt de huidige praktijk waarbij docenten, uit angst voor bedreigingen, geen controversiële onderwerpen durven te behandelen. In een verklaring naar aanleiding van de recente intimidatie van onderwijzend personeel, wordt onderkend dat er regelmatig zelfcensuur wordt toegepast.
Beeld: Wikimedia Commons

Docenten lopen op eieren en durven het niet aan om gevoelige onderwerpen te behandelen. Daarbij gaat het niet alleen om cartoons, zo wordt nadrukkelijk gesteld. Welke andere onderwerpen onbespreekbaar zijn voor leerlingen en daarom worden vermeden, wordt niet genoemd. De verklaring is door individuele onderwijsinstellingen, waaronder Hogeschool Rotterdam en InHolland, op hun website geplaatst.  

Meekijkers van buiten de klas 

In de verklaring wordt een lans gebroken voor docenten. Ze moeten de vrijheid hebben hun lessen in te richten zoals ze zelf willen. Nu worden ze daarin onder andere gehinderd door het groeiende aantal ‘meekijkers’ van buiten de klas. Wie daarmee worden bedoeld, wordt niet expliciet gezegd. De term doet echter denken aan de omstandigheden voorafgaand aan de moord op de Franse leraar Samuel Patty, vandaag precies een maand geleden.  

Daarbij uitten ouders van leerlingen en andere buitenstaanders online hun kritiek op de cartoons die Patty in de klas had getoond. Ook de ophef die leidde tot bedreigingen van docenten van het Rotterdamse Emmauscollege, begon online.  

Geen intimidatie en censuur 

Ook de mensen die rondom de leerlingen en studenten staan, worden opgeroepen om (het dreigen met) geweld te veroordelen. Daarbij wordt benadrukt dat het onderwijs een plaats moet zijn waar mensen vrijuit van mening kunnen verschillen. Als opvattingen en standpunten met elkaar schuren, is dat een oefening in het deelnemen aan een democratische samenleving. Daar passen vrijheid en dialoog, in plaats van intimidatie en censuur.  

Het statement sluit af met de verklaring dat de onderwijsinstellingen vierkant achter hun docenten staan. In een eerder manifest, dat ook door de Gemeente Rotterdam is ondertekend, is al afgesproken dat leraren door hun schoolbestuur worden gesteund als zij gevoelige onderwerpen bespreken in de klas. Die steun lijkt nog onverminderd nodig.  


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK