Britten stappen uit het Erasmus-programma

Vandaag hebben de EU en het VK een akkoord gesloten over de Brexit. Een belangrijk onderdeel van deze deal is dat het VK niet meer deelneemt aan Erasmus, het Europese uitwisselingsprogramma voor studenten. Hierdoor kunnen Britse studenten niet met een beurs van de EU op het Europese vasteland studeren en vice versa. De verwachting is dat het Nederlandse hoger onderwijs een stuk aantrekkelijker wordt voor Europese studenten, omdat Nederland na het VK het land is met de meeste Engelstalige opleidingen.
De Britten blijven wel in het Europese onderzoeksprogramma Horizon Europe, onder het voorbehoud dat zij een financiële bijdrage leveren aan dit Europese onderzoeksfonds.
De onderhandelaar namens de Europese Unie, Michel Barnier, heeft gezegd dat hij het betreurt dat het Verenigd Koninkrijk ervoor gekozen heeft niet meer deel te nemen aan het Erasmus programma. Eerder dit jaar heeft Boris Johnson in het Britse Lagerhuis nog toegezegd dat de Britse studenten ook na de Brexit toegang zouden blijven houden tot Erasmus. Deze belofte heeft hij niet waar kunnen maken.
Cultureel vandalisme
Vanuit de Schotse politiek reageert Nicola Sturgeon woedend op dit onderdeel van de nieuwe deal. De politiek leider van de Scottish National Party (SNP) noemt het Erasmus programma een initiatief dat de kansen en de horizonten van heel veel jonge burgers heeft verruimd. Dat de Britten en dus ook Schotland nu uit Erasmus stappen, noemt Sturgeon ‘cultureel vandalisme’ van de Britse regering. Sturgeon wijst er wederom op dat Schotland onafhankelijk moet worden, om zoals land weer in de EU te kunnen treden.
Ook in Nederland stromen de eerste reacties binnen. De rector van de Universiteit Leiden, Carel Stolker zegt dat het belangrijk is dat universiteiten in de EU en het VK volop blijven samenwerken in het wetenschappelijk onderzoek. Ook zegt hij dat het triest is dat de Britten uit het Europese uitwisselingsprogramma Erasmus stappen.
Meest Gelezen
Europese Unie: ‘Academische vrijheid in Nederland verslechtert’
UvA-studenten dagvaarden universiteit om internationalisering
'Studentenwelzijn verbeteren zonder wetenschappelijk bewijs kan veel schade toebrengen'
Laurens Buijs splijtzwam bij universiteitsbladen
Nederlandse universiteiten dalen op vrijwel alle domeinen in de QS-ranking
