Hanzehogeschool streeft naar regionale verbondenheid op internationaal niveau

Nieuws | door Irene Faas
8 december 2020 | Een nieuw partnerschap tussen Hanzehogeschool en vijf andere Europese hoger onderwijsinstellingen brengt regionaal onderzoek naar een Europees niveau. De interculturele samenwerking zorgt voor meer inspiratie om maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

Onder leiding van Hanzehogeschool Groningen is een nieuwe Europese samenwerking van start gegaan: European ENGAGED University. De zes partners zijn allemaal hoger onderwijsinstellingen die sterk betrokken zijn bij hun regio. Het onderzoek en onderwijs op de instellingen draait om relevante maatschappelijke vraagstukken.

Hanzehogeschool is de kartrekker van het initiatief. De hogeschool werkte in het verleden al veel samen met de partners onderling, maar heeft ze nu bij elkaar gebracht en aan elkaar gekoppeld. De partners komen uit Portugal, Finland, Ierland, Duitsland en Roemenië.

Efficiënter samenwerken door vertrouwen

De samenwerking is geen eenmalig project, maar een beweging, benadrukt Hugo Velthuijsen tijdens het online openingsevenement. Velthuijsen is directeur van het Marian van Os Centre of Expertise Ondernemen van Hanzehogeschool en coördinator van European ENGAGED University. Internationale samenwerkingen zijn inspirerend, maar kunnen ook lastig zijn door cultuurverschillen. “Het heeft wat tijd nodig om te leren hoe anderen werken en om effectief en efficiënt te worden”, zegt hij. “Er is een groot voordeel, maar het heeft ook een kleine prijs.”

“Als je partners hebt die je al lang kent, en waar je een relatie mee hebt opgebouwd, dan kun je andere dingen veel sneller oppakken,” vervolgt hij. De afgelopen jaren heeft Hanzehogeschool die relatie al opgebouwd met de verschillende partners. Ze willen echter ook met meerdere partners tegelijk vlekkeloos samenwerken: “We willen dat onze vrienden ook elkaars vrienden zijn.”

“Wat we vooral proberen te bereiken is vertrouwen. Als er vertrouwen is, ontstaan er samenwerkingen waar we ook écht voordeel uit kunnen halen”, zegt Velthuijsen. De partners gaan een omgeving maken waarbij medewerkers en studenten makkelijk kunnen samenwerken, ook virtueel. “We proberen een hindernissenvrije uitwisseling te creëren.”

Andere regio’s geven andere ideeën

Hoger onderwijsinstellingen met een focus op de regio die samenwerken in Europees verband: het klinkt tegenstrijdig. Na de opening sprak ScienceGuide met Velthuijsen, waarbij hij uitlegde waarom dit tóch werkt. Regionale verbondenheid op internationaal niveau, noemt hij de samenwerking. “Je kunt weliswaar met name met de vraagstukken die in jouw regio spelen aan de slag zijn, maar het is echt niet zo dat alleen daar die vragen spelen.”

Als voorbeeld noemt hij de energietransitie en het gebruik van waterstof, een thema waar in het noorden van Nederland veel aan wordt gewerkt. Ook in andere regio’s in Europa zijn ze daar mee bezig. “Dat zijn interessante regio’s om mee samen te werken, omdat je daar andere oplossingen hebt, andere ideeën, andere wegen. Dus daar kun je ook je eigen inzichten mee verrijken.”

Naast deze kennisverrijking sluit de samenwerking ook goed aan bij de route die de Europese Unie bewandelt. Europa is meer in regio’s gaan denken en geeft ook steeds vaker subsidies aan specifieke regio’s in plaats van aan hele landen. Daarnaast stelt elke regio een innovatieagenda op om te laten zien waar ze mee bezig zijn. Europa stimuleert de samenwerking met andere regio’s met een vergelijkbare innovatieagenda, zodat de oplossingen die worden bedacht kunnen helpen op meerdere plekken.

Van de bestuurskamer naar de werkvloer

Met de opening van European ENGAGED University is een contract ondertekent waarmee de uitwisseling van studenten en medewerkers makkelijker wordt. De focus ligt nu vooral op meer bekendheid verkrijgen. “We hebben in een kleine cirkel van mensen deze alliantie gesmeed”, zegt Velthuijsen. “De opening was de eerste stap om te zorgen dat het binnen de Hanzehogeschool breder bekend is, zodat we raakvlak kunnen creëren en initiatieven kunnen ontwikkelen.”

De verbondenheid die nu bestaat tussen Velthuijsen en zijn tegenhangers bij de andere partners, moet ook ontstaan tussen onderlinge studenten en onderzoekers: dus niet alleen in de bestuurskamer, maar juist ook op de werkvloer. “Daarnaast willen we een supportorganisatie waar onderzoekers die op zoek zijn naar een samenwerking voor een project makkelijk gekoppeld kunnen worden aan vergelijkbare projecten bij een partner”, vervolgt hij.

Of er nog meer partners aansluiten, moet in de toekomst nog blijken. Dit zullen er niet veel kunnen zijn, omdat de samenwerking dan te groot wordt. Of Velthuijsen al een potentiële partner op het oog heeft? “Ja, ik heb er wel al één of twee in gedachten…” Dit zijn strategische partners waar Hanzehogeschool al eerder mee samenwerkte. Om welke hoger onderwijsinstellingen het gaat, wil Velthuijsen helaas nog niet kwijt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK