Nominaties voor de Lector van het Jaar 2021 kunnen worden ingestuurd

Nieuws | de redactie
13 januari 2021 | Vanaf vandaag kunnen nominaties voor de Lector van het Jaar 2021 worden ingestuurd.
De coronaproof uitreiking van de Lector van het Jaar 2020 aan Colette Cuijpers

Het komend jaar gaan het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) en ScienceGuide samen met ‘Studenten voor Morgen’, een organisatie die de duurzaamheid in het hoger onderwijs wil bevorderen, op zoek naar de lector die er in zijn of haar werk het beste in slaagt het onderwijs inhoudelijk te vernieuwen en te verduurzamen 

Dit jaar is ‘duurzaamheid’ het thema van de Lector van het Jaar-verkiezing. Welke lector onderzoekt hoe duurzaamheid kan bijdragen aan een milieubewuster hoger beroepsonderwijs? Wie introduceert en jaagt duurzaamheid aan binnen zijn of haar hogeschool?  

Hoe dragen lectoren en hogescholen bij aan meer duurzaamheid? 

Het taakpakket van lectoren in het hbo is drieledig: kennisontwikkeling, verbinding met de beroepspraktijk, en doorwerking in het onderwijs. Vanwege het thema ‘duurzaamheid’ ligt in deze editie van de Lector van het Jaarverkiezing de nadruk op de eerste en laatste van deze drie takenOp welke manier zorgt het werk van de lector ervoor dat het onderzoek en onderwijs op hogescholen duurzaam is? En hoe dragen de hogescholen bij aan meer duurzaamheid op zowel de hogeschool zelf als in de gehele samenleving?  

Criteria voor de voordracht 

Studenten, docenten, onderzoekers en medewerkers van hogescholen worden vanaf woensdag 13 januari tot en met zondag 28 februari van harte uitgenodigd hun voordrachten voor de Lector van het Jaar in te sturen naar lectorvanhetjaar@iso.nl. Neem in uw voordracht de volgende zaken mee:

  • Hoe levert het onderzoek van het lectoraat of de uitwerking daarvan een bijdrage aan de verduurzaming van het onderwijs op de hogeschool of daarbuiten?
  • Welke verbindingen gaat het lectoraat/de lector aan met maatschappelijke partners in de regio? 
  • Zijn studenten actief betrokken bij het onderzoek en de maatschappelijke doorwerking van het onderzoek? 

Lectoren uit alle disciplines van het hbo maken kans Lector van het Jaar te worden, mits het thema ‘duurzaamheid’ duidelijk naar voren komt in hun werk. Een voordracht zou daarom idealiter voorzien zijn van een – graag ook feitelijke – onderbouwing van concrete daden, realisaties en resultaten die dit kunnen onderstrepen. Dat kan bijvoorbeeld middels testimonials van alumni en partners in binnen- en buitenland, maar ook middels input vanuit de betrokken studenten bij dit onderzoek, en van collegas en docenten binnen de hogeschool, een Centre of Expertise of het netwerk in de beroepspraktijk. Deze onderbouwing mag uit niet meer dan tien pagina’s bestaan.  

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK