Saxion wil de hele wereld over Bitcoin leren

Nieuws | door Ramon van Doorn
9 februari 2021 | Tijdens de Blockchain Week van Saxion werd een massive open online course (MOOC) gelanceerd, een product van de samenwerking met de Bitcoin Association. En dit is maar één van de vele samenwerkingen van Saxion op het gebied van blockchain.
Beeld: 3D Animation Production Company via Pixabay

Onlangs organiseerde het lectoraat Blockchain van Hogeschool Saxion de Saxion Blockchain Week. Tijdens deze week kwamen allerlei mogelijke toepassingen van blockchain voorbij, van financiën tot aan zorg. Ook werd de toekomst van educatie, onderzoek en samenwerkingen op het gebied van blockchain besproken.

In het lectoraat Blockchain zijn twaalf onderzoekers en docenten werkzaam. De docenten geven les in blockchain en ethiek, blockchain en gezondheid, blockchain in de zakelijke wereld en de basis van blockchain. De onderzoekers zijn onder te verdelen in vier onderzoeksvelden: Blockchain for Disruption, Blockchain for Acceleration, Blockchain for Decentralised Finance, en Blockchain for Good.

Saxion is ook lid van de Dutch Blockchain Coalition, een samenwerkingsverband van kennisinstellingen, bedrijven en overheidsinstellingen. Deze partijen mikken met hun samenwerking op het gebruik van blockchain bij het oplossen van grote maatschappelijke problemen in bijvoorbeeld veiligheid, de zorg, en duurzaamheid.

Daar is echter wel meer en vooral grootschaliger onderzoek voor nodig, vindt coalitiemanager Peter Verkoulen. “Het doel voor 2021 is dat kennisorganisaties een meer actieve en leidende rol nemen in onze samenwerking, wat Saxion nu al doet.” Dit zou moeten leiden tot opschaling van de lopende onderzoeken en projecten, die nu vooral op kleine schaal plaatsvinden.

Ook studenten zijn meer bezig met blockchain

Saxion heeft in de afgelopen jaren gezien dat de interesse voor blockchain ook onder studenten gegroeid is. Dit schooljaar volgen rond de 130 studenten de minor Business Models and Blockchain, waar dat er in 2018-2019 nog 67 waren.

Tijdens deze minor moeten studenten een start-up beginnen. Als de studenten klaar zijn met de minor, mogen ze ervoor kiezen om daarna nog steeds aan de start-up verbonden te blijven, en daarnaast gaan nieuwe studenten die de minor volgen ook verder met de start-ups. Zo hoopt Saxion enkele groeiende communities te krijgen.

Naast dit soort praktische projecten dragen studenten op Saxion ook bij aan het onderzoek naar blockchain. Zo heeft de hogeschool een wedstrijd georganiseerd, de Blockchain Challenge, waarbij studenten een business model moesten maken dat op blockchain gebaseerd is. Voorbeelden van uitdagingen waaruit studenten konden kiezen zijn carbon footprints, kosteffectiviteit van boerderijen, en samenwerkingen in voedselorganisaties.

Nieuwe inzichten brengen nieuwe ideeën

Een andere wedstrijd die door Saxion en de Dutch Blockchain Coalition wordt georganiseerd, is de scriptieprijs. Hiervoor moesten studenten een scriptie insturen over blockchain en het gebruik ervan. De winnaar was Swayam Shah, die ook nog een boodschap over de toekomst van blockchain had voor onderzoekers en bedrijven. “Het is makkelijk om blockchain te ontwikkelen, maar het echte probleem is om daarop voort te bouwen. Hoe zorg je dat steeds meer mensen het gaan gebruiken, dat het echt een rol krijgt in de economie? Ik denk dat daar meer onderzoek en focus voor nodig is.”

Sander Reinderink, directeur van de academie Financiën, Economie & Management van Saxion, is trots op de samenwerking tussen de verschillende instituten en de kansen die dit voor studenten biedt. “Ik ben dankbaar dat alle partijen hieraan meedoen en dit mogelijk maken, want dit helpt ons om de digitale transformatie waar we nu in zitten te versnellen.”

De hele wereld kan meedoen

Saxion is ook bezig met het opzetten van vier massive open online courses (MOOC’s) over blockchain. De eerste daarvan, die over Bitcoin SV gaat, werd gelanceerd op de laatste dag van de Blockchain Week. Blockchain ligt aan de basis voor het gebruik van Bitcoin, waardoor dit een goed onderwerp is om de praktische toepassingen van blockchain te ontdekken. Studenten, docenten en onderzoekers die interesse hebben kunnen van over de hele wereld deelnemen aan MOOC’s.

Timo Kos, lid van het College van Bestuur van Saxion, is erg enthousiast over de nieuwe cursussen. “Ik ben echt een fan van MOOC’s. De mensen die het volgen kunnen ook echt participeren, en dat is denk ik het belangrijkste. Het is niet alleen het zenden van informatie, het is ook interactie en het terugkrijgen van informatie, en daarmee ook het creëren van nieuwe netwerken. Eigenlijk net als in blockchain.”

Het opzetten van deze MOOC en de drie toekomstige MOOC’s is gebeurd in samenwerking met de Bitcoin Association. Jimmy Nguyen, president van deze organisatie, is blij met de samenwerking. “Dit gaat een significante contributie zijn voor educatie op het gebied van Bitcoin, in de hele wereld.”

Bitcoin is er om te gebruiken

Volgens Nguyen werd Saxon benaderd voor deze samenwerking omdat ze ervaring hebben op het gebied van toegepaste wetenschap en techniek. “We willen dat Bitcoin echt gebruikt wordt, en dat het niet alleen een asset is voor rijke mensen, iets dat ze kunnen verhandelen om rijk mee te worden. Als we willen dat het gebruikt wordt, moeten we mensen dus uitleggen hoe het te gebruiken is.”

De MOOC’s komen volgens Nguyen op een ideaal moment, omdat de hele wereld nu gewend is aan online onderwijs. “Ook geloofden we erin dat we ons onderwijs gratis moesten aanbieden, zodat zoveel mogelijk mensen over Bitcoin kunnen leren. Daarom zijn we trots dat we Saxion kunnen bijstaan bij deze operatie.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK