LSVb teleurgesteld: beloftes afschaffen leenstelsel blijken niet veel waard

Nieuws | door Frans van Heest & Michiel Bakker
1 maart 2021 | De LSVb is niet te spreken over de plannen van D66 en de CU om een nieuwe beurs te bekostigen door het afschaffen van toeslagen, zegt de studentenvakbond in een reactie op de vanmorgen gepubliceerde doorrekeningen van de verkiezingsprogramma's. Die partijen willen een nieuwe beurs bekostigen door de toeslagen af te schaffen. “Je zult nu maar net een student zijn die volledige huurtoeslag en zorgtoeslag krijgt. Dan is dit een koude douche", aldus de Landelijke Studentenvakbond.
Studenten protesteren tegen het leenstelsel. Beeld: uitdewerkplaats.nl

Vandaag publiceerde het CPB de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s van tien politieke partijen. De LSVb is teleurgesteld over de uitkomst daarvan, zo laat de voorzitter Lyle Muns aan ScienceGuide weten. Wat D66 en de ChristenUnie doen, is helemaal geen nieuwe basisbeurs. Het is een compensatie voor de afgeschafte huur en zorgtoeslag waar veel studenten al aanspraak op maakten. D66 wil studenten daarvoor compenseren met 300 per maand, maar er zijn heel veel studenten die er daardoor netto op achteruitgaan. Daarbij kunnen ze ook niet rekenen op een basisbeurs. 

In zijn reactie laat de voorzitter van de LSVb weten dat er heel veel studenten zijn die huurtoeslag krijgen, een toeslag die wegvalt in de plannen van D66 en de CU. Die studenten zullen er daarom in ieder geval op achteruitgaan onder de voorgestelde regeling van D66. Daarbij krijgen studenten 300 euro per maand. “Als je nu volledige huurtoeslag krijgt, dan krijg je al méér dan 300 euro in de maand. Wij waren daarom al kritisch op het voorstel toen D66 dat in juli lanceerde. Je zult nu maar net een student zijn die volledige huurtoeslag en zorgtoeslag krijgt. Dan is dit een koude douche. 

Een inkomensafhankelijke beurs is geen basisbeurs 

Ook de naam die de CU en D66 aan de nieuwe beurs geven wekt verdere verbazing bij de LSVb. Het is heel gek dat je zegt: we voeren een nieuwe beurs in, maar we betalen dat door ook de toeslagen voor studenten af te schaffen. D66 noemt het wel specifiek een studiebeurs, maar dat is het helemaal niet. In eerste instantie is het een regeling voor alle Nederlanders, niet een specifieke regeling voor studenten. Voor studenten levert dit geen extra geld op, hoogstens een compensatie voor de weggevallen toeslagen”, aldus de teleurgestelde LSVb-voorzitter. 

Volgens de LSVb is het daarnaast misleidend dat D66, de CU en het CDA spreken over een nieuwe basisbeurs. “Als het inkomensafhankelijk is, betekent dat intrinsiek al dat het geen basisbeurs is, maar aanvullend.” 

Meld u hier aan voor de ScienceGuide Nieuwsbrief 

 

CDA klaagt over hoge studieschulden, maar doet niks voor gedupeerden 

Ook de plannen van het CDA kunnen niet op applaus vanuit het LSVb-kamp rekenen. “Je kunt toch, als CDA zijnde, niet voortdurend zeggen dat je de studieschulden zo problematisch vindt en dat je het leenstelsel wilt vervangen, maar vervolgens alleen iets regelen voor studenten net vóór en net ná het leenstelsel?”, aldus de verwonderde LSVb-voorzitter. Voor de studenten die daartussen zitten maken ze maar honderd miljoen euro vrij. Dat schiet niet op. Een kwart van de studenten studeert nu af met een studieschuld van 40.000 euro. Als je niet iets regelt dat in de buurt komt van de oude basisbeurs van een totaalbedrag van 10.000 euro, dan heb je eigenlijk helemaal niks gedaan aan die hoge studieschulden.” 

De vierduizend euro compensatie die de ChristenUnie aan studenten wil toekennen zet volgens de LSVb ook geen zoden aan de dijk. Je kunt alleen maar iets doen als je serieus compenseert. Als je een paar duizend euro uitdeelt, schiet dat niet op. We zijn het er allemaal over eens dat het leenstelsel niet eerlijk was. Nou, dan moet je nu ook echt iets doen voor de studenten die eronder te lijden hadden 

We zijn geschrokken van de bedragen 

GroenLinks is de enige partij wier plan de Landelijke Studentenvakbond hoop biedt. “GroenLinks heeft het over tienduizend euro voor iedereen. Dat is tenminste al een serieus bedrag. Wat bijvoorbeeld de PvdA en de SP willen investeren is nog maar de helft van wat GroenLinks investeert, dus dat is niet genoeg.” 

“Het moeten ook bedragen zijn die het verschil maken,” zegt Muns over het benodigde bedrag voor de compensatie “Het gaat erom dat studenten later moeilijk een hypotheek kunnen krijgen dat ze ook veel geld kwijt zijn aan het aflossen van hun studieschuld. Als je een paar duizend euro van de studieschuld aftrekt, schiet het echt niet op in vergelijking met wat studenten hebben moeten lenen.” 

Je zou de oude basisbeurs als basis moeten nemen,” sluit de LSVb-voorzitter af, en dan ook nog moeten corrigeren voor inflatie. Daar komt geen enkele partij aan. Alleen GroenLinks komt nog in de buurt. We zijn dus een beetje geschrokken van de uiteindelijke bedragen die worden vrijgemaakt 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK