Hongarije haalt Trojaans universitair paard uit China naar Europa

Nieuws | door Frans van Heest
13 april 2021 | De Chinezen gaan 1,3 miljard euro aan leningen uitgeven aan Hongarije om een campus te bouwen van een Chinese universiteit in Boedapest. De burgemeester van Boedapest vreest Chinese spionage en een aanval op de academische vrijheid.
Fudan University in Shanghai. Foto: Jens Schott Knudsen

In 2024 moet de campus van de Fudan University uit Shanghai in Boedapest worden geopend. De campus moet plek bieden aan zo’n 6000 studenten en 500 wetenschappers. Met de aanleg ervan is een bedrag van 1,5 miljard euro gemoeid, wat grotendeels betaald wordt met Chinese leningen van opgeteld 1,3 miljard euro. Voor de bouw zal tevens worden gebruikgemaakt van Chinese materialen en arbeidskrachten, zo staat in een geheim contract dat de regering van Viktor Orbán met de Chinese overheid sloot. Een collectief van Hongaarse onderzoeksjournalisten wist de hand te leggen op dit geheime contract. Het bedrag van 1,5 miljard euro is hoger dan het bedrag dat de Hongaarse overheid momenteel uitgeeft aan het hoger onderwijs.  

Afluisterapparatuur in tafels en muren  

In het uitgelekte contract is tevens bedongen dat de bouw van de campus niet Europees zal worden aanbesteed, maar dat hier alleen een Chinees bouwbedrijf voor in aanmerking komt. Daarbij is de China State Construction Engineering Corporation, het bedrijf dat de bouw zal gaan uitvoeren, niet onomstreden. 

Meld u hier aan voor de ScienceGuide Nieuwsbrief

 

Zo heeft het bedrijf ook een gebouw van de Afrikaanse Unie in Ethiopië gebouwd, dat als geschenk was gegeven door de Chinese overheid. Dit bleek echter te zijn voorzien van afluisterapparatuur in tafels en muren. Ook bleken de servers in het gebouw iedere nacht vertrouwelijke informatie over de Afrikaanse Unie te verzenden naar servers in Shanghai.  

Wel marxisme geen academische vrijheid  

De burgemeester van Boedapest, Gergely Karácsony, is allerminst blij met het besluit van de regering van Viktor OrbànDe burgemeester, die behoort tot de Groene Liberale Partij in Hongarije, zegt dat Hongaarse studenten niet van de Chinese universiteit zullen profiteren. Bovendien zal de Chinese geheime dienst met Hongaars belastinggeld geholpen worden. Het zal een universiteit worden waar het Marxisme onderwezen wordt, waar geen academische vrijheid is en die vooral gebruikt wordt voor spionage, aldus de Hongaarse burgemeester.  

De burgemeester vindt het zorgelijk dat de Communistische Partij China een universiteit bouwt in de hoofdstad van Hongarije, omdat de Hongaars belastingbetaler volgens hem de dupe zal zijn van deze investeringHij zal dan ook alles doen wat in zijn macht ligt om de universiteit uit zijn stad te weren, enbelooft plechtig dat hij wil voorkomen dat economische en politieke invloed van de Chinese geheime dienst op zijn stad vergroot zal worden. 

Dat het de burgemeester menens is blijkt uit zijn dreigement om het wereldkampioenschap atletiek van 2023 uit zijn stad te weren wanneer de bouw van de campus doorgaat. Die campus komt namelijk ook nog eens te liggen op een plek waar 8000 woningen voor Hongaarse studenten en docenten zouden worden gebouwd. De doorgang van dit bouwplan wordt nu bedreigt door de plannen voor de Chinese campus. 

Petitie tegen de campus 

Burgemeester Karácsony doet daarnaast een oproep om de 1,5 miljard euro niet te besteden aan een nieuwe campus maar het liever in het Hongaarse hoger onderwijs te investeren. Daarom steunt de burgemeester een petitie die de regering oproept om af te zien van de bouw van deze Chinese campus. 

De regering van Viktor Orbàn is echter al jaren bezig om de banden met China stevig aan te halen. Zo is onlangs besloten dat de Chinese overheid een hogesnelheidslijn tussen Budapest en Belgrado gaat aanleggen, een project waarmee 2 miljard euro is gemoeid. De bouw en exploitatie daarvan worden uitgevoerd door Chinese bedrijven en een bedrijf van een oude jeugdvriend van Viktor Orbàn. Ook was Hongarije het eerste Europese land dat gebruikmaakte van Chinese vaccins tegen corona. 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK