Martin Paul keert terug naar Duitsland

Nieuws | de redactie
29 april 2021 | Martin Paul, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht (UM), is vandaag verkozen tot rector van de Duitse Ruhr Universität Bochum. Hij start op 1 november 2021 in zijn nieuwe functie. Dat betekent dat hij op diezelfde datum zijn werk als collegevoorzitter van de UM beëindigt.
Martin Paul – Foto: Harry Heuts

Martin Paul zegt in een eerste reactie dat hij verheugd is om naar Bochum te gaan: “Ik ben vereerd dat de senaat van de Ruhr Universität Bochum mij heeft verkozen tot haar rector. Ik zet mijn ervaringen in Maastricht graag in voor éen van de grootste universiteiten van Duitsland, die bovendien uitstekend aangeschreven staat. Aan de UM zit ik inmiddels halverwege mijn derde en laatste termijn en ben ik op de kop af tien jaar collegevoorzitter. Een goed moment om een nieuwe stap aan te kondigen, waarmee de UM tijd en ruimte wordt gegund voor het vinden van een geschikte opvolger”.  

Martin Paul is sinds mei 2008 verbonden aan de UM. Zijn hoogleraarschap klinische farmacologie heeft hij vanaf het begin gecombineerd met bestuursfuncties. Eerder was hij vice-voorzitter van het MUMC+ en decaan van de Faculteit Health Medicine and Life Sciences. Sinds 2011 is hij voorzitter van het CvB van de universiteit. 

New kid on the block 

Annelies van der Pauw, voorzitter van de Raad van Toezicht: “Martin Paul heeft in zijn UM-jaren de ‘new kid on the block’-geest van de universiteit weten te behouden. Daarnaast heeft hij bijgedragen aan de verdere groei van de statuur van de UM, onder meer door uitbreiding van het hoogwaardige pakket aan onderwijs- en onderzoeksvelden. Zijn sterke internationale oriëntatie sluit aan bij de verbinding die de UM als Europese universiteit over de grens zoekt. 

Meld u hier aan voor de ScienceGuide Nieuwsbrief

  

Tegelijkertijd is hij een effectieve voorvechter gebleken van de verdere samenwerking met overheden, het bedrijfsleven en andere onderwijsinstellingen in de eigen (Eu)regio, met de ontwikkeling van de vier Brightland campussen als meest in het oog springend resultaat. Afgelopen september zei hij daar nog over: “We hebben de universiteit naar de industrie gebracht, en niet andersom. 

Hij voegde daar ook voor de toekomst een belangrijke opdracht aan toe voor de studenten op de Brightland campussen. “Er zijn al meerdere voorbeelden van spin-offs bedrijven die zijn ontwikkeld door studenten. Ik moedig de studenten aan om hiermee verder te gaan en hun ideeën niet te laten liggen. Dat is ook waarom we hier op deze campus zitten.” 

De regio kan internationale talenten gebruiken 

Een belangrijk punt voor Paul was altijd om de regionalisering juist te verbinden met de internationalisering. “Internationalisering en regionale behoefte vormen geen tegenstelling maar een continuüm. De regio kan juist internationale talenten gebruiken. De bedrijven die hier zitten vragen dat ook van ons. Zo ontstaat er een heel nieuw ecosysteem dat meerwaarde heeft voor de regio én voor de positionering van Nederlandse universiteiten in de wereld.” Zo zei hij bij een bijeenkomst van de VSNU– begin vorig jaar.  

In het perspectief van de Euregio is de Duitse Martin Paul ook altijd pleitbezorger geweest van meertaligheid, zeker in de regio waar de Universiteit Maastricht opereert. “De instelling bevindt zich immers middenin een gebied waar binnen een straal van 50 kilometer drie talen worden gesproken, een regio met veelzijdig grensverkeer van mensen, goederen en diensten. 

De Ruhr Universität Bochum is met 43.000 studenten en ruim 5.800 medewerkers verdeeld over 20 faculteiten één van de tien grootste universiteiten van Duitsland. Martin Paul: “Behalve haar grotere schaal lijkt de Ruhr Universität in veel aspecten op de UM. Ze is opgericht met een visie om het hoger onderwijs te vernieuwen en heeft een sterke band met de regioDaarom  heeft de universiteit al vroeg voor een transdisciplinaire benadering van onderzoek gekozen. Ze zit in een interessante omgeving met de missie het oude industrielandschap van de Ruhr regio met kennis, wetenschap en cultuur te transformeren. Het is voor mij een spannende uitdaging om hier op basis van mijn ervaringen in Maastricht, Limburg en Nederland aan mee te bouwen.”   

De Raad van Toezicht van de UM start zo snel mogelijk de procedure voor de benoeming van een nieuwe collegevoorzitter. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK