Op de ‘drive thru’ open dag van Aeres ruik je meteen of je er thuishoort

Verslag | door Ramon van Doorn
28 april 2021 | Studenten kunnen volgens Aeres Hogeschool Dronten op een online open dag niet genoeg op hun gevoel afgaan, terwijl dat wel belangrijk is bij het kiezen van een opleiding. Daarom organiseerde de hogeschool een open dag waarbij studenten vanuit de auto alles toch van dichtbij konden zien.
De ingang van de Drive Thru kon niet missen. Beeld: Ramón van Doorn

Dit weekend organiseerde Aeres Hogeschool Dronten een ‘Drive Thru’ Open Dag. Toekomstige studenten die wilden kennismaken met de studie Agrotechniek & Management konden van tevoren een tijdslot reserveren, waarin ze ontvangen werden met feestmuziek. Ook kregen ze een flesje water, een kop koffie of thee en een koek om in hun eigen auto mee te nemen. Hierna konden de aspirant-studenten met de auto over het terrein rijden, waarbij ze de verschillende faciliteiten tegenkwamen waar ze wellicht de komende jaren veelvuldig zullen verblijven. Een creatieve manier om studenten toch veilig op een open dag te verwelkomen, dachten ze bij de hogeschool.

Bij een beeldscherm heb je geen gevoel

“Het idee is ontstaan door de beperkingen waar we nu in zitten”, vertelt Alfred Pot. Hij is teamleider en studieleider van de studie Agrotechniek & Management, en daarnaast projectleider bij het lectoraat Precisielandbouw. “Het is voor studenten ontzettend lastig om vanaf een beeldscherm een studie te kiezen. Studenten willen het zien, voelen en beleven. We merken heel vaak dat studenten die naar een open dag komen al bij binnenkomst het gevoel hebben of ze er thuishoren of niet, en dat gevoel kun je niet namaken op een video.”

Meld u hier aan voor de ScienceGuide Nieuwsbrief

 

Toch mocht ook deze alternatieve open dag volgens Pot niet zomaar georganiseerd worden. “We hebben ons plan genoemd in een overleg met de veiligheidsregio, en twee weken geleden hebben we een pilot gedaan met een andere opleiding. Alles is daar helemaal goed en volgens de regels verlopen en zodoende mochten we nog een keer een Drive Thru organiseren.”

De bezoekers volgden tijdens de Drive Thru een route van ongeveer anderhalf à twee uur, vertelt Pot. “Hierin konden ze globaal heel ons terrein zien, ondanks dat ze niet uit de auto mochten.” Het eerste gedeelte van de route was opgebouwd uit twaalf verschillende punten die verspreid lagen over het zogenaamde Agri Innovation Centre en Aeres Farms. De aspirant-studenten kregen bij elk punt vijf minuten de tijd om te luisteren naar wat docenten en studenten te vertellen hadden en om hun eigen vragen te stellen. Ze waren van tevoren in een tijdvak ingedeeld zodat de doorstroom soepel zou blijven.

Omdat in deze constructie minder mensen de praktijklocaties kunnen bezoeken dan normaal, waren er alleen studenten die vanaf september 2021 de studie Agrotechniek & Management bij Aeres Hogeschool Dronten mogelijk kunnen gaan volgen. Deze bezoekers hadden zich van tevoren aangemeld bij de hogeschool en zijn daarna uitgenodigd om te komen. Zo krijgen deze studenten volgens Pot toch in ieder geval de kans om hun keuze te bevestigen. “Want dat echte gevoel krijg je pas als je ergens binnenstapt.”

Van zandvlakte tot koeienstal

Op het terrein van het Agri Innovation Centre kwamen de studenten langs verschillende informatiekraampjes en gebouwen. Zo kregen ze bij de ene stop informatie over de opleiding en de structuur van de leerjaren, en zagen ze bij de volgende stop het ‘Geo Oefenterrein’, toepasselijk ook wel de zandvlakte genoemd. Het mooie van praktijkfaciliteiten als deze is volgens Pot dat studenten eerst op kleine schaal een practicum uitvoeren in een van de techniekruimtes. Vervolgens kunnen ze dit in het groot met de betreffende werktuigen testen op het Geo-oefenterrein dat ook op het terrein ligt.

Ook kwamen de bezoekers langs het Soil Innovation Lab. Hier kunnen studenten onder gecontroleerde omstandigheden het verdichtend effect op de bodem meten, waarna er een goed bandenadvies kan worden gegeven aan bedrijven. Studenten van verschillende studies doen hier samen met het bedrijfsleven onderzoek. Pot: ”Met de resultaten van de verschillende onderzoeken kunnen onze studenten weer verder in andere onderzoeken en opdrachten. Het is mooi dat het op deze manier elkaar versterkt.”

Na het zien van deze werkplekken, komen de auto’s aan bij de verschillende stallen van Aeres Farms. Varkens, schapen, pluimvee, koeien en paarden hebben allemaal een plekje op het terrein. Zelfs honden, die door studenten getraind worden voor Hulphond Nederland, zijn te vinden op het terrein.

Bij de koeienstallen van Aeres Farms kunnen studenten leren over zowel het houden van vee als over innovaties in bijvoorbeeld melkrobots. Beeld: Ramón van Doorn

Door te investeren in dit soort praktijkfaciliteiten waar studenten en bedrijven samen diverse onderzoeken op het gebied van precisielandbouw, autonome voertuigen, en duurzaam bodembeheer kunnen uitvoeren, wil de hogeschool volgens een woordvoerder laten zien dat zij een gedegen onderzoeksinstelling voor fabrikanten en bedrijven is.

Na dit gedeelte van de open dag konden de bezoekers ook nog naar de campus van Aeres Dronten, waar huidige studenten vertelden over verschillende aspecten van het studentenleven in Dronten. Aangezien Pot vertelde dat studenten van Aeres uit heel Nederland komen, en dat eerstejaars studenten veelal op de campus van Aeres gehuisvest worden, is het logisch dat de bezoekers ook hierover genoeg vragen konden hebben.

Raampje open om sfeer te snuiven

Ook huidige studenten Agrotechniek & Management hielpen mee op de open dag. Derdejaarsstudent Jurjen van der Meer bijvoorbeeld wil graag zijn ervaringen delen met potentiële studenten, zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken. “Op een dag als vandaag is het vooral heel belangrijk om de sfeer over te brengen. Studenten moeten kiezen waar ze zich prettig bij voelen, dus ik probeer heel natuurlijk over te brengen hoe het hier eigenlijk altijd gaat.”

Sommige aspirant-studenten hebben zich volgens Van der Meer al helemaal ingelezen, en vragen daarom flink door. “We krijgen bijvoorbeeld veel vragen over alle praktijkfaciliteiten die we hier hebben”, vertelt hij. “Je kan online al heel veel informatie vinden, dus dan is het leuk om te zien dat alle vragen die die informatie oproept hier persoonlijk beantwoord kunnen worden. Dan krijgen ze er ook meteen een beeld bij, en kunnen ze kijken of dat beeld bij hun past. Je kunt een beetje de sfeer proeven, je ziet alles, je draait je raam open en je ruikt precies wat hier gedaan wordt, en je weet meteen of je daarvan houdt of niet.”

Als de volgende open dag weer gewoon normaal mogelijk zou zijn, zou Van der Meer dan ook wel wat lessen meenemen van deze editie. ”We hebben bijvoorbeeld meer aandacht besteed aan de vormgeving, dus waar je machines neerzet, en waar je tractoren neerzet. Die kennis over blikvangers kunnen we op een normale open dag ook zeker meenemen.”

Op de open dag kwamen studenten allerlei machines tegen, zoals deze tractoren, waar ze tijdens hun studie ook mee te maken zullen krijgen. Beeld: Ramón van Doorn

Bezoekers die door ScienceGuide om hun mening gevraagd werden zagen de uit nood gedwongen geboren open dag toch ook in een positief licht. “Je krijgt in korte tijd heel veel informatie, heel interessant allemaal”, zegt een toekomstig student. “Ook is het handig dat er een vaste route is. Normaal loop je een beetje rond door het gebouw, maar nu zit er echt een structuur in. En daarnaast is het ook gewoon een leuke manier om alles zo te zien, het is bijna een soort dagje uit.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK