Medezeggenschap in hoger onderwijs kan testen voor toegang weigeren

Nieuws | de redactie
11 mei 2021 | Wanneer studenten en medewerkers in het hoger onderwijs geen behoefte hebben aan negatieve coronatesten als toegangsbewijs tot fysiek onderwijs, kan de medezeggenschap 'testen voor toegang’ tegenhouden. Dat besloot de Tweede Kamer zojuist.
De Tweede Kamer stemde in met het amendement van Jan Paternotte en Lisa Westerveld.

Zojuist heeft de Tweede Kamer een amendement op de ’Tijdelijke wet testbewijzen’ aangenomen waar staat dat studenten en medewerkers instemmingsrecht krijgen op het besluit om een hoger onderwijsinstelling weer open te stellen middels testbewijzen. Wanneer de medezeggenschap fysiek onderwijs wil zonder dat studenten daarvoor een negatief testbewijs hoeven te tonen, moet dat ook mogelijk zijn, zegt het amendement. Het wijzigingsvoorstel in de wet is afgelopen week ingediend door Jan Paternotte (D66) en Lisa Westerveld (GL) kan op een meerderheid van de Kamer rekenen.  

Alleen testen voor toegang bij voldoende draagvlak 

Volgens de toelichting op het amendement kunnen Paternotte en Westerveld zich vinden in het feit dat de regering het gebruik van testbewijzen alleen zal inzetten als er sprake is van een onaanvaardbaar tekort aan fysiek onderwijs. “Testen voor toegang dient echter alleen het doel als daar ook daadwerkelijk draagvlak voor is bij studenten en docenten”, menen de Kamerleden.  

“Want als het niet met steun van het personeel en de studenten zelf is, voor wie doe je het dan?”, vroeg Paternotte vorige week al tijdens het debat over de wet. Bas van ‘t Wout, demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat, gaf destijds aan die betrokkenheid van de medezeggenschap sowieso wel “te zien gebeuren”. Paternotte en Westerveld kozen er echter voor het instemmingsrecht van de medezeggenschap toch te verankeren in de wet. 

Instemming medezeggenschap vast onderdeel besluitvorming 

Om het gewenste draagvlak voor ‘testen voor toegang’ te garanderen, wordt instemming door de van toepassing zijnde medezeggenschapsorganen een vast onderdeel van de besluitvorming aangaande testen voor toegang. Wanneer een hoger onderwijsinstelling tegenin de wensen van studenten of medewerkers een negatieve coronatest als toegangsbewijs tot onderwijsgebouwen wil hanteren, kan de medezeggenschap dat dus tegenhouden. In dat geval moet het fysieke onderwijs onder andere voorwaarden worden vormgegeven.

In het beroepsonderwijs geldt dit instemmingsrecht voor de studentenraad en ondernemingsraad. Bij universiteiten betreft het de universiteitsraad of gezamenlijke vergadering, bij hogescholen de medezeggenschapsraad of gezamenlijke vergadering. Onder het instemmingsrecht als bedoeld in dit amendement valt tevens de geschillenbeslechting over de uitoefening van de instemmingsbevoegdheid“, schrijven Paternotte en Westerveld in hun toelichting.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK