Universiteiten kijken naar hogescholen voor praktijkgericht onderzoek

Nieuws | door Ramon van Doorn
27 mei 2021 | Vrijdag wordt bekendgemaakt wie de Lector van het Jaar 2021 is. Dit jaar is het thema ‘duurzaamheid’, en de kanshebbers vertellen nog één keer wat ze precies doen binnen dit thema en waarom ze genomineerd zijn.

Tijdens Groene Peper 2021, een bijeenkomst over duurzaamheid binnen het mbo, hbo en wo, wordt vrijdagmiddag de Lector van het Jaar 2021 bekend gemaakt. Toepasselijk, aangezien het thema van de verkiezing dit jaar ‘duurzaamheid’ is. Op de eerste dag van de bijeenkomst vertelden de drie genomineerde lectoren – Mieke Oostra, Patrick Huntjens en Floris Boogaard – wat meer over hun activiteiten.

Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO), de koepelorganisatie van centrale medezeggenschapsorganen vanuit de hogescholen en universiteiten, organiseert deze verkiezing al elf jaar, en volgens bestuurslid Leon van der Neut doet het ISO dit omdat ze het onderzoek op hogescholen een steuntje in de rug wil bieden. “Toen we hiermee begonnen was dat onderzoek nog niet echt zichtbaar, terwijl het wel heel veel toegevoegde waarde kan hebben voor studenten. Vandaar dat we de lectoren die hieraan bijdragen elk jaar in het zonnetje willen zetten.”

Meld u hier aan de ScienceGuide Nieuwsbrief

 

Naast het ISO zitten ook ScienceGuide en een derde partner, die per jaar verandert, in de organisatie van de verkiezing. Dit jaar is Studenten voor Morgen de derde partner. “De verkiezing staat daarom in het teken van duurzaamheid, een mooi actueel thema”, vindt Van der Neut.

Hbo-studenten meten zich met wo-studenten

De eerste genomineerde is Mieke Oostra, lector Nieuwe Energie in de Stad aan de Hogeschool Utrecht. Daarnaast is ze trekker van het thema ‘energieneutrale circulaire gebieden’ in het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities en voorzitter van het lectorenplatform Urban Energy, waaraan alle lectoren in Nederland die bezig zijn met energietransitie verbonden zijn.

Oostra merkte dat studenten niet willen wachten totdat ze hun diploma hebben, maar meteen aan de slag willen met klimaatverandering. “Drie jaar geleden ontstond de eerste studentengroep die wilde meedoen aan de Solar Decathlon, een internationale wedstrijd in Amerika. Dit zijn de Olympische Spelen voor het ontwikkelen van het duurzaamste huis door studententeams. Hier deden tot dan alleen universiteiten aan mee, maar wij wilden onze studenten hierin graag faciliteren.” En het bleef niet bij één deelname. Dit jaar deed het tweede team van de hogeschool mee, en dit team bracht meerdere prijzen mee naar huis.

Duurzaamheid vraagt om samenwerking

De tweede kanshebber is Patrick Huntjens, lector Sociale Innovaties in het Groene Domein aan Hogeschool Inholland. Huntjens is daarnaast ook sinds kort hoogleraar Duurzaamheidstransities bij de Universiteit Maastricht. Hij richt zich in beide rollen op drie transities: een duurzaam voedselsysteem, een transitie naar een circulaire stad en van een lineaire naar een circulaire economie.

“Deze transities lopen in de praktijk vaak door elkaar,” vertelt Huntjens, “en dat betekent dat we ook studenten van verschillende disciplines en verschillende opleidingen inzetten. Daarnaast werken we in onze onderzoeksprojecten samen met acht universiteiten, de vier groene hogescholen, en een groot aantal bedrijven en ngo’s. Om de studenten hierop goed voor te bereiden, hebben we bij Inholland een nieuwe transdisciplinaire minor opgezet, genaamd Samenwerken aan de Stad van de Toekomst. Binnen deze minor leren studenten om samen met mensen uit andere vakgebieden te werken aan duurzame ontwikkelingen.”

Studenten willen het veld in

Floris Boogaard is de derde genomineerde. Boogaard is lector Ruimtelijke Transformaties – Water aan de Hanzehogeschool Groningen, en is medeoprichter van ClimateCafé. Dit is een veldeducatie concept, waarin studenten uit verschillende opleidingen in het veld metingen kunnen doen in het kader van klimaatadaptatie. “Dit doen wij regionaal, maar ook nationaal”, vertelt Boogaard. “Hierbij gaan studenten lekker naar buiten, het veld in. Dit doen we interdisciplinair en internationaal. Daarbij zijn een heleboel hogescholen en universiteiten betrokken.”

De data van het ClimateCafé worden ook daadwerkelijk gebruikt door maatschappelijke partners, vertelt Boogaard. “Die stoppen we in een database genaamd ClimateScan, die gebruikt wordt door bijvoorbeeld het waterschap, en met die data maken we analyses. Dit moet uiteindelijk leiden tot nationale richtlijnen voor een goede klimaatadaptatie.”

Universiteiten volgen het hbo

De drie kanshebbers denken dat het hbo een belangrijke rol heeft in het duurzaamheidsonderzoek, en vooral in de verbinding met het werkveld. “Je ziet dat wij veel dichter bij de praktijk staan dan een universiteit”, zegt Oostra. “Ook zie je dat hogescholen zich heel erg richten op het DNA van de regio. Het DNA van de ene regio is niet hetzelfde als het DNA van de andere regio. Wat in een onderzoek in de randstad wel werkt, hoeft in de Achterhoek niet te werken. En daarom is het netwerk wat we hebben als hogescholen heel erg belangrijk.”

Wel is volgens Boogaard het tij langzaam aan het keren. “Universiteit en hogeschool komen steeds dichter bij elkaar”, denkt hij, en dit ziet hij ook terug in zijn eigen onderzoeksgroep. “Die bestaat uit mensen die van de universiteit afkomstig zijn en uit mensen die uit het hbo komen, en allemaal uit verschillende vakgebieden.”

Huntjens ziet dat universiteiten het voorbeeld van het hbo volgen en ook op zoek zijn naar interdisciplinair onderzoek. “Daardoor kijken ze steeds vaker naar het hbo, omdat die toch meer ervaring hebben met praktijkgericht onderzoek. Hogescholen hebben ook meer connecties met het werkveld. Een goed voorbeeld is dat ik door de Universiteit Maastricht eigenlijk gevraagd ben om precies hetzelfde te doen wat ik bij Inholland doe, alleen dan op een universiteit. Je ziet dus wel dat ze daarin stappen maken.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK