Vier hogescholen brengen het hoger onderwijs naar Dordrecht

Nieuws | de redactie
16 juni 2021 | Na tweeënhalf jaar voorbereiding is de Dordrecht Academy gisteren officieel geopend. Het samenwerkingsverband tussen meerdere hogescholen, een mbo-instelling, de gemeente en het bedrijfsleven begint met drie Associate degree-opleidingen en een initiatief om afstuderende bachelorstudenten naar de regio te trekken.
Ron Bormans, bestuursvoorzitter van de Hogeschool Rotterdam, is één van de zeven ondertekenaars van de overeenkomst. Beeld: ScienceGuide.

Meer dan tweeënhalf jaar geleden nam de gemeente Dordrecht het initiatief om te verkennen hoe er meer hoger onderwijs naar de stad kon worden gelokt. De Dordrecht Academy, een samenwerking tussen drie hogescholen, een mbo-instelling, het bedrijfsleven en de lokale overheid, is nu een feit. De partijen, waaronder de Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland en de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), hebben zich voor tien jaar verbonden aan dit initiatief. 

Het verdriet van Dordt 

“Dordrecht heeft altijd wat verdriet gehad dat het hoger onderwijs hier de afgelopen decennia is teruggelopen en dat cruciale opleidingen uit onze stad zijn vertrokken”, vertelde wethouder Peter Heijkoop. “Het bedrijfsleven hier heeft juist behoefte aan goede vakmensen met vaardigheden die passen bij deze tijd.” 

Tegelijkertijd heeft het hoger onderwijs ook behoefte aan het Dordtse bedrijfsleven, vertelt Ron Bormans. “Toen we in Den Haag met Kamerleden hebben gesproken over dit plan, hebben we uitgelegd dat het hier niet een gunst betreft die we vanuit Rotterdam aan de regio doen. Deze regio heeft veel bedrijven met preferente stageplaatsen; voor ons dit is een belangrijke biotoop.” 

Modulair onderwijs en innovatie-agenda’s 

Meerdere hoger onderwijsinstelling als partners maakte het proces er niet makkelijker op, vertelt Erwin van Braam, programmadirecteur hoger onderwijs Drechtsteden. Dat had vooral te maken met het feit dat de betrokken onderwijsinstellingen hun eigen onderwijsconcept moesten aanpassen aan het Dordste onderwijsmodel.  

“”Ook professionals die jaren geleden een mbo-opleiding hebben gedaan en een tweejarige Ad nu te lang vinden, kunnen met de los aangeboden modules toch naar het hoger onderwijs worden gelokt.””

“Wij hebben hier een Dordts onderwijsmodel van modulaire opleidingen”, vertelt Van Braam. “De Ad’s zullen dus bestaan uit vier blokken van dertig studiepunten. Achter de opleidingen hebben we namelijk een systematiek van innovatie-agenda’s ontwikkeld. Per sector ontwikkelen we zulke agenda’s en kijken we met werkgevers naar de strategische vragen van de toekomst, de HR-behoefte over enkele jaren, en wat we nu al kunnen doen om daarop in te spelen. Die behoeftes vertalen we naar onderwijs, en daarom hebben die modulaire opzet van ons onderwijs nodig; daarmee kunnen we die vertaling snel maken.” 

CHE doet mee vanuit identiteit 

Dat de Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland en Avans bij de Ad’s zijn betrokken, lijkt begrijpelijk. Dat ook de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) partner is, lijkt minder voor de hand te liggen. Toch is de aanwezigheid van de CHE makkelijk te verklaren, vertelt Van Braam. 

“De Biblebelt loopt dwars door deze regio, en de CHE vindt dat ze niet alleen een regionale functie, maar ook een functie vanuit identiteit heeft”, legt Van Braam uit. “Zij willen graag opleiden in regio’s waar hun achterban sterk aanwezig is. De CHE was daarom altijd al graag aanwezig in deze regio, en is nu dus ook partner in dit project. In deze regio zie je nog een stuk van de vroegere verzuiling terug. Veel zorg- en welzijnsorganisaties hechten nog sterk aan hun denominatieve achtergrond.” 

Grote behoefte aan professionalisering 

Eén van de motieven voor de oprichting van de Dordrecht Academy is het feit dat veel mbo’ers en hbo’ers wegtrekken uit die regio. Of juist die groep door de Ad’s zal worden behouden is niet te zeggen; in ieder geval zullen de Ad’s meer professionals uit de regio richting het hoger onderwijs trekken, vertelt Van Braam.  

“Ik denk dat we een groep van mbo’ers gaan aanspreken die vaak kiezen voor werk in plaats van verder studeren. Nu krijgen ze in de eigen regio een alternatief om werken en leren te combineren. We rekenen er dan ook op dat vijftig procent van de instromers uit werkenden zal bestaan.” Het modulaire onderwijsaanbod van de Dordrecht Academy maakt dat nog aantrekkelijker. Ook professionals die jaren geleden een mbo-opleiding hebben gedaan en een tweejarige Ad nu te lang vinden, kunnen met de los aangeboden modules toch naar het hoger onderwijs worden gelokt. 

“De Ad’s zijn dus ook bij- en omscholingsinstrumenten”, bevestig Van Braam – iets waaraan behoefte is in de regio. “Dit een regio is met van oudsher veel familiebedrijven. De zorg voor elkaar is daar enorm, maar de gerichtheid op professionele ontwikkeling blijft nog wat achter. Daaraan kunnen wij nu een enorme bijdrage leveren.” 

Afstuderende bachelorstudenten naar de regio lokken 

Naast de Associate degrees behelst het Dordtse partnerschap van onderwijsinstellingen, de gemeente en het bedrijfsleven ook een initiatief om afstuderende bachelorstudenten naar de regio te trekken en hen daar te behouden. Daarbij is ook Avans betrokken. Middels het initiatief, Career Boost geheten, worden hbo’ers aangetrokken op om innovatie gerichte afstudeerstages bij bedrijven te doen. “Zo kan een bachelorstudent mooi onderzoek doen en innovatie binnen een bedrijf aanjagen, en bij tevredenheid kan de stage uitlopen in een traineeship van een jaar”, vertelt Van Braam. 

Meld u hier aan de ScienceGuide Nieuwsbrief

 

Dat traineeship is eigenlijk het hart van het Career Boost-initiatief, vindt hij. “Tijdens dat traineeship zullen wij zowel de trainee als de collega die hem of haar begeleid bewuster maken van de mogelijkheden om als professional innovatie binnen je eigen organisatie aan te jagen. Die ondersteuning is naar mijn mening nodig omdat stagebegeleiding een wat achtergesteld kindje is, terwijl de toegevoegde waarde van stages in de opleiding enorm groot is. Ik wil dat studenten door zowel het stagebedrijf als de onderwijsinstelling uitmuntend worden begeleid. Career Boost kan daarbij net dat extra zetje geven.” 

In september 2021 start de Dordrecht Academy met vier Ad’s in deeltijd; Engineering, Integraal bouwmanagement, Logistiek management en de Ad Sociaal werk in de zorg. Zowel de Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland als de CHE nemen een of meerdere Ad’s voor hun rekening. Vanaf september 2022 zijn deze Ad’s ook in deeltijd (of duaal) te volgen, alsook de Ad’s Business  studies logistiek, Pedagogische educatieve professional en de Ad IT.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK