Rianne Letschert nieuwe bestuursvoorzitter Universiteit Maastricht

Nieuws | de redactie
1 juli 2021 | De Universiteit Maastricht moet op zoek naar een nieuwe rector magnificus. Rianne Letschert, sinds september 2016 rector van de Limburgse universiteit, wordt bestuursvoorzitter. Per 1 november 2021 zal zij de naar Duitsland vertrokken Martin Paul opvolgen.
Rianne Letschert, nu rector magnificus van de Universiteit Maastricht, wordt per 1 november 2021 bestuursvoorzitter. Beeld: Harry Heuts

Voor september 2016 was Rianne Letschert hoogleraar Victimologie en Internationaal Recht bij de Universiteit van Tilburg. Na haar benoeming tot rector magnificus van de Universiteit Maastricht (UM) zette zij zich onder andere in voor een andere manier van erkennen en waarderen van wetenschappers, waarover ze onlangs nog aan ScienceGuide vertelde.  

Met haar benoeming tot bestuursvoorzitter krijgt ze naar eigen zeggen de kans over over de volle breedte door te bouwn aan strategische keuzes. In het kader van het Erkennen en Waarderen-programma betekent dit dat Letschert niet alleen de erkenning en waardering van onderzoekend en onderwijzend personeel wil verbeteren, maar dit programma ook op het andere personeel van de Universiteit Maastricht wil betrekken. Daarnaast wil ze gaan inzetten op ontwikkelingen die de leiderschapscultuur binnen de Limburgse universiteit bevorderen.  

De rem kan eraf

“Met dank aan mijn voorgangers zal ik me al vanaf de eerste dag in een positie bevinden waaraan ik mijn eigen inzichten, ambities en energie kan toevoegen”, zegt Letschert in een videoboodschap aan studenten en medewerkers van de universiteit. Daarin geeft ze ook aan dat ze zich, samen met de Diversity Office, zal inzetten voor een vergroting van de diversiteit en de inclusiviteit binnen de UM. 

Meld u hier aan de ScienceGuide Nieuwsbrief

 

Hoewel Letschert de afgelopen jaren rector was, begaf ze zich soms al op het terrein van de bestuursvoorzitter, vertelt ze aan Observant, het onafhankelijk weekblad van de Universiteit Maastricht. De rem die ze soms voelde bij die voorzichtige overschrijding van de bestuurlijke grenzen kan er nu helemaal af. “Ik ben bijna vijf jaar geleden in het college van bestuur gestapt, omdat ik me zorgen maak over het wetenschapssysteem, werkdruk, onderfinanciering van universiteiten. Dat zijn thema’s waarop ik me nog meer zou willen laten horen. Ook in Den Haag”, aldus Letschert. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK