Nieuw instellingsplan HAN zal gericht zijn op duurzaamheid

Nieuws | de redactie
27 augustus 2021 | Het nieuwe instellingsplan van de HAN, dat begin januari gepresenteerd wordt, zal gericht zijn op duurzaamheid. Daartoe wil de HAN niet alleen samenwerken met het bedrijfsleven en de overheid, ook samenwerking met het mbo en de universiteiten zal worden onderzocht. Dat vertelde Rob Verhofstad, bestuursvoorzitter van de HAN, tijdens de opening van studiejaar 2021-2022.
Rob Verhofstad, bestuursrvoorzitter van de HAN.

“Een nieuw jaar met hopelijk voor iedereen nieuwe kansen”, zo heette bestuursvoorzitter Rob Verhofstad de genodigden welkom tijdens de opening van het studiejaar 2021-2022 bij de HAN. “Normaal open je een studiejaar nadat je een zomer dicht bent geweest; nu hebben we echter een lange periode achter de rug waarin we niet helemaal dicht waren, maar ook niet open”, aldus Verhofstad, die uitgebreid stilstond bij de veerkracht en oplossingsgerichtheid van docenten en al het andere personeel in de afgelopen tijd.  

Lessen uit coronacrisis niet vergeten 

Verhofstad stelde zich de vraag of een terugkeer naar normale omstandigheden weer aan de orde zal zijn. “Ik denk het niet”, antwoordde hij. “Er zijn geen garanties dat het nu achter de rug is. Er is echter wel reden tot optimisme, want vanaf 1 september mogen we elkaar weer op de campus ontmoeten. Dat is een opluchting.” 

Dat het onderwijs vanaf september weer in de onderwijsgebouwen kan plaatsvinden zegt echter niet dat alle lessen en geadopteerde werkwijzen uit de afgelopen tijd worden vergeten, benadrukte de Gelderse bestuursvoorzitter. “Corona heeft ons veranderd en corona heeft het onderwijs veranderd. We hebben onder flinke druk veel geleerd over online en hybride onderwijs, bijvoorbeeld dat deze nieuwe vormen soms beter zijn dan we gewend waren. Interessant genoeg heeft de coronacrisis ons daarmee een stuk verder in de toekomst gezet. We gaan nu op zoek naar de juiste balans; wat kan fysiek, en wat kan beter online? Hoe kunnen we het mooiste en het meeste uit ontmoetingen halen wanneer we bij elkaar zijn?” 

Studenten die het verschil maken  

Tijdens de opening gaf Verhofstad een voorproefje van het nieuwe instellingsplan voor 2022-2027 dat begin januari wordt gepresenteerd en waarin het thema ‘duurzaamheid’ een belangrijke rol lijkt te spelen. Middels een filmpje over een studententeam dat een geavanceerde en allerhande klimaatvriendelijke geluidswal heeft ontworpen, lichtte Verhofstad alvast een tipje van de sluier op. 

Meld u hier aan voor de ScienceGuide Nieuwsbrief

 

 “Studenten die het verschil maken, dat is de kern van ons nieuwe instellingsplan,” legde hij uit, “maar hoe maak je, bewust en gestructureerd, het verschil?” In ieder geval door kruisbestuiving, aldus Verhofstad, door de interactie tussen onderwijs en onderzoek, het bedrijfsleven, de overheid en studenten onderling. “Om het verschil te kunnen maken, moet er cross-disciplinair en cross-sectoraal worden gewerkt. Het wordt nog interessanter wanneer we gaan bedenken of we hierbij ook studenten uit het mbo of van de universiteit kunnen betrekken.” 

Slim, schoon en sociaal  

Daarnaast zal de HAN zich richten op de zeventien zogeheten Duurzame Ontwikkelingsdoelen die in 2015 door de Verenigde Naties zijn vastgesteld, vertelt Verhofstad. “Door onze zwaartepunten ‘slim’, ‘schoon’ en ‘sociaal’ sluiten wij ons hierbij aan.” Door als hogeschool missiegedreven te werken en elke kleine stap of verandering richting een duurzame toekomst aan die missies te verbinden, hoopt de HAN haar studenten en werknemers aan te moedigen om de grote uitdagingen van de toekomst aan te gaan. “Door te doen wat deze studenten met de geluidswal deden, hebben ze de ervaring opgedaan dat ze niet losstaan van deze missies, dat ze niet onmachtig of onbeduidend zijn. Juist niet.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK