Zorgen bij universiteitspersoneel vanwege volledige opening

Nieuws | de redactie
12 augustus 2021 | De universiteiten, hogescholen en het mbo willen volledig open en zonder anderhalve meter, maar bij het personeel rijzen vragen of dit wel verantwoord en veilig is.
Beeld: Wikimedia Commons.

Al het hele jaar zetten de VSNU, VH en MBO Raad druk op het kabinet om vanaf het volgend collegejaar de universiteiten, hogescholen en het mbo weer volledig te openen. De argumentatie is dat studenten al ruim anderhalf jaar thuis zitten en zij nu vooraan in de rij moeten staan bij versoepelingen.  

Een groot deel van de studenten is nog niet volledig gevaccineerd 

Toch zijn er wel zorgen, want is de veiligheid van docenten en studenten wel gewaarborgd als er geen anderhalve meter afstand meer gehouden hoeft te worden en er ook geen mondkapjes meer gedragen hoeven te worden? Zeker nu pas 64 procent van de leeftijdscategorie van 18-25 een eerste prik heeft gehad een groot deel van de studenten heeft die dus nog niet.   

De VSNU en de VH lijken daar geen oog voor te hebben. Het hoger onderwijs moet volledig open en als het nu niet kan wanneer wel, zo vraagt vicevoorzitter van de Vereniging Hogescholen Henk Hagoort zich af in een vraaggesprek met Nu.nl. Ook willen de koepels geen vaccinatie- of testverplichting. De vicevoorzitter van de VSNU, Han van Krieken, vindt dat het kabinet nieuw beleid moet inzetten. Het virus is in een chronische fase beland en dat vraagt volgens Van Krieken om een andere aanpak. Jongeren lopen minder risico dus geef hen de ruimte, zo is zijn oproep. 

Onprettig dat de VSNU zo hard prest 

Onder docenten is toch onrust ontstaan. De vraag hoe dit veilig kan doet docenten twijfelen om in september wel naar de universiteit te gaan nu lang niet alle studenten volledig zijn gevaccineerd. Jan Overwijk, een promovendus van de UvA, vraagt zich op Twitter af waarom de VSNU de zaak zo eenzijdig benadert. “Ik vind het eerlijk gezegd ook onprettig dat de VSNU zo hard prest voor een opening zonder enige maatregelen en daarmee de risico’s voor medewerkers en studenten ongezegd op de koop toeneemt. Het motto is ‘open!’ i.p.v. ‘open indien veilig’.” 

Hij krijgt op Twitter veel bijval van studenten en docenten vragen zich af waarom universiteiten helemaal niet stilstaan bij de noodzaak van preventiemaatregelen die wel nodig zullen zijn, zo zegt Chuan Ming Ong, student aan de Universiteit Leiden. 

Docenten zijn bezorgd omdat universiteiten in hun statements in de media niet duidelijk maken hoe zij het veilig organiseren binnen de instelling, nu zij geen anderhalve meter meer willen en geen mondkapjes willen verplichten.

Ook de voorzitter van de Jonge Akademie heeft zijn twijfels bij volledige opening. “Ik wil ook graag weer live onderwijs geven en ik gun het alle studenten van harte dat ze elkaar en hun docenten weer in het echt kunnen ontmoeten,” zegt Jeroen de Ridder, maar voegt daaraantoe: “Kan iemand uitleggen waarom het minder risicovol zou zijn om ca. 800.000 studenten dag aan dag in grotere en kleinere afgesloten ruimtes in wisselende samenstellingen bij elkaar te zetten zonder anderhalve meter of testen dan om de nachthoreca open te doen met testen voor toegang.” 

Ons docenten is niks gevraagd 

“Opleidingsdirecteuren vinden de opening ongetwijfeld een goed idee. Ons docenten is niks gevraagd. De universiteit communiceert ook niet over hun inschatting van de veiligheid.” Zo zegt een docent van de UTwente. Ook over het percentage gevaccineerde studenten wordt niet gesproken.  

Toch gaan er aan Nederlandse universiteiten ook geluiden op om het vaccineren te verplichten. Hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Groningen, Brigit Toebes bepleit dat, indien de vaccinatiegraad achterblijft onder studenten, een verplichting tot de mogelijkheden moet behoren. “Ik vind het niet te veel gevraagd om van studenten te vragen zich te laten vaccineren als ze naar de hogeschool of universiteit gaan voor colleges. Dat testen vooraf is een enorm gedoe,” zo zegt zij in het Nederlands Dagblad 

In de ons omringende landen speelt deze discussie ook volop. De baas van het academisch ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel wil sowieso een vaccinatieverplichting voor geneeskundestudenten, maar de rector van de Vrije Universiteit Brussel, Caroline Pauwels, sluit ook niet uit dat alle studenten zich zouden moeten laten inenten, hoewel ze toegeeft dat dit wel moeilijk te organiseren is. 

In Duitsland heeft deze week de voorzitter van de Hochschulrektorenkonferenz, de Duitse VSNU, studenten en docenten opgeroepen om zich vooral te laten vaccineren, want de vaccinatiegraad onder studenten zal bepalen in hoeverre er face-to-face onderwijs mogelijk is wanneer in oktober het Duitse hoger onderwijs weer opengaat. De Duitse minister van onderwijs wil voor studenten een test- en vaccinatiebewijs instellen om op die manier het hoger onderwijs weer veilig te kunnen openen, zo gaf zij gisteren aan.  

In het VK blijft het deels online 

In het VK is de discussie ook volop losgebarsten. Daar hebben de London School of Economics en het University College London gezegd dat zij ook aankomend collegejaar voor een deel onlineonderwijs zullen blijven aanbieden, om zo het virus te bestrijden. Tot grote ontevredenheid van studenten: die eisen een deel van hun collegegeld terug. Ook de universiteiten van Liverpool en Nottingham hebben aangeven dat grote colleges online zullen plaatsvinden. 

Morgen maakt het kabinet bekend in hoeverre het mbo en het hoger onderwijs open kan en of ook de vurige wens van de koepels in vervulling komt, namelijk volledig open zonder anderhalve meter. Jan Paternotte van regeringspartij D66 heeft al aangegeven dat wat hem betreft het hoger onderwijs weer helemaal opengaat zonder anderhalve meter en zonder mondkapjes.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK