CDA wil verbod op beleggen met geld van DUO

Nieuws | de redactie
23 september 2021 | Het beleggen met geld dat wordt geleend van DUO is een zeer onwenselijk gebruik van gemeenschapsgeld, vindt het CDA. Volgens de christendemocraten maakt het rijke studenten rijker en draagt het daarmee bij aan kansenongelijkheid.
Het kantoor van de Dienst Uitvoering Onderwijs in Groningen. Beeld: Wutsje CC-BY-SA 3.0

Studenten die gedurende hun studietijd maximaal lenen bij DUO kunnen daarmee honderdduizenden euro’s winst maken, blijkt uit berekeningen van het financiële blog De Financiële Student. Een student kan in vijf jaar tijd zo’n 66.000 euro lenen, een bedrag dat vanaf twee jaar na afstuderen moet worden terugbetaald aan DUO. Op dit moment is de rente daarover, die elke vijf jaar opnieuw wordt vastgesteld, echter nul procent.

Daarnaast bedraagt de termijn van aflossing 35 jaar, waarbij de aflossing ook nog eens gedurende vijf jaar kan worden gepauzeerd. Een ander voordeel van schuld uit een DUO-lening is het feit dat het geen BKR-registratie oplevert, een registratie die iemand normaal gesproken krijgt bij betalingsachterstanden, legde vermogensbeheerder Axento onlangs uit. Daardoor hoeft een schuld bij DUO geen nadelige invloed te hebben bij het aanvragen van een hypotheek.  

Meld u hier aan voor de ScienceGuide Nieuwsbrief

Volgens De Financiële Student is het gemiddelde jaarlijkse rendement op lange termijn voor een gespreide portefeuille van aandelen zeven procent. Uitgaande van dat rendement op het maximaal geleende bedrag van 66.000 kan een student binnen de studietijd van vijf jaar reeds meer dan twaalfduizend euro winst maken. Veel meer winst lonkt echter voor studenten die deze schuld blijven aanhouden; aangezien de verkregen rente over het ene jaar wordt toegevoegd aan het bedrag waarover in een volgend jaar rente wordt ontvangen, zo zou de winst na vijftien jaar zijn opgelopen tot zo’n 150.000 euro. 

Andere studenten gebruiken hun DUO-lening om te stappen 

Voor Kamerleden van het CDA vormden deze berekeningen aanleiding tot het stellen van Kamervragen aan de demissionair minister van OCW. De partij stelt dat dit een zeer onwenselijk gebruik van gemeenschapsgeld is en vraagt de minister hoeveel studenten het bij DUO geleende geld gebruiken om te beleggen. Ook De Financiële Student geeft aan dat beleggers van geld uit een DUO-lening zich op moreel glibberig gebied begeven. “De andere kant van het verhaal is dat er ook veel studenten zijn die hun studielening, die bedoeld is om het studeren te bekostigen, uitgeven aan stappen, restaurants en kleding”, luidt de eigen tegenwerping echter. “Is het onethisch om in plaats daarvan je lening hieraan uit te geven en ermee te beleggen?” 

De Kamerleden voor het CDA storen zich voorts aan het feit dat beleggen met geleend DUO-geld slechts mogelijk is voor studenten die dit geld blijkbaar niet nodig hebben voor het betalen van hun studie of het voorzien in hun levensonderhoud. Het maakt rijke studenten dus rijker, concluderen de CDA’ers, waardoor de kansenongelijkheid sterk is toegenomen.  

Waarom is dit nog niet verboden? 

In 2019 gaf Van Engelshoven nog aan beleggen met geld uit een DUO-lening erg onverstandig te vinden en dat actief te ontmoedigen. “Waar we het idee hebben dat studenten misschien bovenmatig lenen, proberen we dat wel tegen te gaan. Zo hebben we bijvoorbeeld op de site van DUO het vinkje “maximaal lenen” uitgezet, zodat we studenten ook echt dwingen om goed na te denken over wat ze lenen. Volgens mij is het heel goed dat we er met elkaar voor moeten zorgen dat er nooit meer geleend wordt dan nodig is. Ook het studievoorschot en de aanvullende beurs zijn echt bedoeld om te lenen wat je echt nodig hebt”, aldus de minister destijds.  

Het CDA wil nu van de demissionair minister weten waarom het beleggen met geld uit een DUO-lening nog altijd niet is verboden. Zij vragen de minister een expliciet verbod op beleggen op te nemen in de voorwaarden van een DUO-lening. Daarnaast willen de CDA’ers weten hoe de minister deze praktijk ziet in het licht van de gehele discussie rondom het leenstelsel en kansenongelijkheid.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK