VVD en D66 laten leenstelsel ongemoeid

Nieuws | de redactie
2 september 2021 | Uit de aanzet voor een opzet voor een regeerakkoord blijkt dat het leenstelsel door D66 en de VVD ongemoeid blijft. Wel willen beide partijen fors investeren in onderwijs en wetenschap.
Mariëtte Hamer bij de presentatie van het eindverslag van de formatie, in de oude zaal van de Tweede Kamer

Eén van de documenten die rond de rapportage van informateur Mariëtte Hamer is gepubliceerd blijkt een opzet tot een aanzet voor een regeerakkoord te zijn. Het document is door de VVD en D66 opgesteld in de verwachting dat andere partijen zich daarbij zouden aansluiten. Hoewel het een belangrijke belofte was van D66 om het leenstelsel te vervangen en daarvoor in de plaats fiscale voordelen voor studenten te arrangeren, wat volgens D66 feitelijk zou betekenen dat het leenstelsel zou worden afgeschaft, lijkt dat dus niet te gaan gebeuren. Uit de gepubliceerde opzet blijkt nu dat de toeslagen op termijn vervangen worden, maar of dit ook betekent dat een vorm van de oude basisbeurs weer terugkomt, daarover is het stuk van dertien pagina’s niet helder.  

Studenten krijgen meer ruimte

Wel willen beide partijen het stapelen eenvoudiger maken. “Studenten krijgen meer ruimte om hun onderwijsambitie te verwezenlijken en te stapelen. Je eerste kans hoeft niet de laatste te zijn. Dus maximeren we de kosten van een tweede studie en faciliteren we het flexibel aanbieden van onderwijs, zodat meer groepen studenten kunnen flexstuderen of vakken kunnen volgen aan meerdere onderwijsinstellingen.”  

Ook willen de formerende partijen fors investeren in onderwijs en wetenschap. Daartoe zijn zij van zins zowel de publieke als de private investeringen in onderzoek en innovatie te verhogen. Een heldere wetenschapsambitie, die is gericht op maatschappelijke opgaven, moet daarvoor zorgen. Ook een strategie voor het werven van beloftevolle onderzoekers moet daaraan bijdragen.

Meer vaste financiering  

Daarnaast kunnen hoger onderwijsinstellingen, als het aan de VVD en D66 ligt, rekenen op meer vaste financiering. ‘Perverse prikkels’ worden door het afbouwen van de flexibele financiering uit de financieringsmodellen gehaald, staat in het document. Instellingen moeten daardoor worden gestimuleerd om de werkdruk aan te pakken en eerder voor kwaliteit dan voor kwantiteit te kiezen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK